FNV luidt noodklok over WMO

Fnv

De FNV vreest dat huishoudelijke verzorging aan burgers in de uitverkoop gaat. Vanaf 1 januari 2007 kunnen gemeenten, op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, zelf bepalen welke instelling deze zorg gaat aanbieden. Dat kan een andere instelling zijn dan degene die nu bij een gemeente zorg verleent. In een brandbrief aan de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Edith Snoey, voorzitter AbvaKabo FNV, om opschorting van het invoeringstraject.

Diverse gemeenten wisselen per 1 januari duurdere thuishulpen om voor de minder gekwalificeerde en dus goedkopere alfahulpen. Dat is onder meer het geval bij de gemeenten Ridderkerk, Haarlem, Zwolle en de provincie Friesland.

In de brandbrief waarschuwen de FNV-voorzitters voor massaontslag: "Wij verwachten dat de komende weken zal blijken dat deze problematiek zich in nog veel meer gemeenten zal voordoen. Bovendien bezorgen de massaontslagen de sector een slechte naam. En dat terwijl vaststaat dat er in de nabije toekomst steeds grotere personeelstekorten zullen ontstaan. Deze problemen vereisen een direct ingrijpen door de politiek."

Een ander nadeel van het nieuwe aanbestedingsmodel is dat de huishoudelijke zorg losgeknipt wordt van de thuiszorg. "Omdat hierdoor de zorgketen doorbroken wordt, kan dit ten koste gaan van de signaleringsfunctie. Het lijkt erop alsof de prijs belangrijker wordt dan de kwaliteit."

De FNV vindt dat werknemers hun werk moeten 'volgen' met behoud van arbeidsvoorwaarden. Als een gemeente een nieuwe aanbieder kiest, moet deze het 'oude' personeel overnemen. Alleen op die manier blijft de kwaliteit op peil. Overige voorwaarden om de kwaliteit te waarborgen:

- voldoende gekwalificeerd personeel (medewerker Thuiszorg A)
- 5% van de loonsom gaat naar scholing

- verbinding tussen huishoudelijke zorg en andere delen van de zorgketen
- meerjarige contracten afsluiten met zorgaanbieders die de CAO Thuiszorg naleven
- een calamiteitenfonds voor werknemers die door het aanbestedingsmodel hun baan verliezen.

De FNV roept de Vaste Commissie op tijdens het Algemene Overleg op 26 oktober maatregelen te nemen die acute problemen oplossen. Voorafgaand is er vandaag een manifestatie in Den Haag.

Meer informatie:
FNV Voorlichting / Richard Gielen: 020 5816 555 of 065341 25 33 AbvaKabo voorlichting / Jos van Dijk: 079 3536 176 of 063038 70 32