Gemeente Geldermalsen

Voorbereidingen brede scholen in volle gang

Geldermalsen start met vier scholen in een voorbeeldproject

24 oktober 2006 - De brede school in de gemeente Geldermalsen komt steeds dichterbij. Vier scholen in Geldermalsen en Beesd gaan samen met de gemeente en met een aantal betrokken instanties werken aan de realisatie van brede scholen in de gemeente. Het is de bedoeling dat de activiteiten die in dit voorbeeldproject ontwikkeld worden, op termijn ook uitgebreid worden naar andere scholen in de gemeente.

Wat is een brede school?
Een brede school moet worden gezien als een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen. Doel van het samenwerkingsverband is de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Met de samenwerkende organisaties wordt aan kinderen (en hun ouders) een doorlopend aanbod van onderwijs, opvang, sport, welzijns- en culturele activiteiten geboden. Dit worden dagarrangementen genoemd. De activiteiten van de samenwerkingspartners in een brede school zijn afhankelijk van de behoeften in de wijk, m.a.w.: de vraag van ouders, kinderen en de buurt vormt het uitgangspunt.

In de gemeente Geldermalsen gaat het om een samenwerking tussen de scholen De Lingelaar en de St. Antoniusschool in Beesd, De Morgenster en Dn Bogerd in Geldermalsen, Kinderopvang Rivierenland, Mozaïek, organisatie voor Welzijn en de gemeente Geldermalsen.

Coördinator brede scholen
Per 1 oktober 2006 is Patricia Kraan door de gemeente aangesteld als coördinator brede scholen. Zij zal de komende tijd bij scholen, ouders, kinderen, kinderopvang, peuterspeelzalen, sportinstellingen, bibliotheken, muziekverenigingen etc. gaan inventariseren waar de wensen en mogelijkheden liggen om invulling te geven aan de dagarrangementen.

Start begin 2007
Het is de bedoeling is dat begin volgend jaar gestart wordt met een (nog beperkt) aanbod van dagarrangementen op de scholen De Lingelaar en de St. Antoniusschool in Beesd en De Morgenster en Dn Bogerd in Geldermalsen. De bedoeling van dit voorbeeldproject, dat loopt tot 1 augustus 2008 is, dat het aanbod van dagarrangementen uitgebreid gaat worden naar andere scholen. Dit is vooral ook actueel nu de schoolbesturen verplicht worden opvang te regelen voor kinderen als de ouders daar om vragen.

Op 23 november a.s. wordt de stuurgroep brede school geïnstalleerd, onder voorzitterschap van wethouder C.J. Gradisen. Tijdens deze bijeenkomst worden de deelnemende partijen op de hoogte gesteld worden van de stand van zaken van het project. Daarnaast wordt de bijeenkomst benut om ideeën uit te wisselen over de vormgeving van de dagarrangementen.

Meer weten?
Geldermalsen Magazine, september 2005
(te downloaden via: www.geldermalsen.nl > Actueel > Geldermalsen Magazine)
www.bredeschool.nl
www.bredeschoolnizw.nl