Nederlandse investering in innovatieve anti-depressiva

Kodyo

Aescap venture investeert in innovatieve anti-depressiva

Aescap Venture heeft vandaag een participatie genomen in de biofarmaceutische onderneming Affectis Pharmaceuticals AG uit Munchen. Affectis ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor de behandeling van depressie en schizofrenie. De onderneming zal de financiering grotendeels aanwenden voor klinische studies ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Volgens de World Health Organisation leden er in 2002 182 miljoen mensen in de wereld aan depressie. De omzet in geneesmiddelen voor de behandeling van depressie bedroeg in 2004 14,5 miljard Euro.

GENEN EN DEPRESSIE
Eerder dit jaar heeft Affectis studieresultaten gepubliceerd die een relatie aantonen tussen depressie en een genetische variant van een molecuul in de hersenen, P2X7. Op basis van deze resultaten heeft Affectis veelbelovende product-kandidaten ontwikkeld voor de behandeling van depressie.

AESCAP
De financieringsronde, geleid door Aescap, bedraagt 12 miljoen Euro. Naast Aescap Venture hebben ook de bestaande aandeelhouders waaronder Life Science Partners, EMBL Technology Fund en KfW aan de financiering bijgedragen. Domenico (Dinko) Valerio, General Partner van Aescap Venture zal toetreden tot de raad van commissarissen van Affectis.

De CEO van Affectis Pharmaceuticals AG, Herbert Stadler, reageerde: 'Ik ben erg enthousiast over de bijdrage van de professionele groep van investeerders in Affectis. Met deze financiering zijn we in staat het ontwikkelprogramma van de onderneming te laten accelereren en onze activiteiten te verbreden. Met Dinko Valerio hebben we onze Raad van Commissarissen uitgebreid met een ervaren ondernemer met de juiste kennis voor Affectis.'

Dinko Valerio voegt toe: 'Affectis heeft de potentie een marktleider te worden in de markt voor geneesmiddelen tegen depressie en schizofrenie.
Het P2X7 programma kan een doorbraak in de behandeling van deze ziekten bewerkstelligen. Het ervaren en doelgerichte management team van Affectis is klaar om de onderneming versneld uit te bouwen en aanvullende producten in te licenceren. We zijn zeer verheugd met Affectis als eerste investering in de portfolio van Aescap Venture Fonds I.'

Contactpersonen:

Aescap Management BV
Dinko Valerio
World Trade Center
Strawinskylaan 629
1077 XX Amsterdam, The Netherlands
Tel: +31 (0)20 570 29 43
Fax: + 31 (0)20 673 78 46
Email: dvalerio@aescap.com
www.aescap.com

Affectis Pharmaceuticals AG:
Sabina van den Brandt
Kraepelinstrasse 2
D-80804 Munchen, Duitsland
Tel: +49 (0)89 - 306 22 - 591
Fax: +49 (0)89 - 306 22 - 370
Email: contact@affectis.com
www.affectis.com

Voor de redactie:

OVER AESCAP VENTURE
Aescap Venture Management BV is een participatiemaatschappij die investeert in veelbelovende Europese (bio)medische ondernemingen en hen begeleidt naar een succes. Middels een proactieve ondersteuning van haar portfolio ondernemingen zal Aescap een versnelling in de groei van haar ondernemingen bewerkstelligen. In juli 2006 hebben investeerders 59 miljoen Euro aan Aescap Venture Fonds I gecommitteerd. Het fonds is nog open voor investeerders.

De oprichters van Aescap zijn Michiel de Haan, de oprichter en voormalig CEO van Atlas Venture en Dinko Valerio PhD, de grondlegger en voormalig CEO van Crucell.

Twee andere partners zijn Patrick Krol MBA, een succesvolle ondernemer en expert in farma / biotech marketing en business development en Kreske Nickelsen MSc/MBA, voorheen directeur van 3i in Duitsland met acht jaar ervaring in biotechnologie venture capital.

OVER AFFECTIS PHARMACEUTICALS AG
Affectis is een biofarmaceutische onderneming die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt voor de behandeling van mentale afwijkingen, met een focus op depressie en schizofrenie. De onderneming beschikt over unieke capaciteiten om deze geneesmiddelen te ontdekken en te ontwikkelen. De nieuwe geneesmiddelen moeten voorzien in een eenvoudigere en snellere behandeling met minder bijwerkingen. Affectis is in 2003 opgericht als spin-off van het Max-Planck-Instituut van Psychiatrie, wereldleider op het gebied van psychiatrisch onderzoek. Een ervaren team van wetenschappers en management, met een succesvol track record, zijn verantwoordelijk voor een verdere groei van de onderneming. Affectis heeft in oktober 2006 12 miljoen Euro aan financiering aangetrokken en is gevestigd in Munchen, Duitsland.