VVD


24-10-2006

Jan Mulder (VVD) kritisch over negatief rapport Europese Rekenkamer

Gisteravond presenteerde de Europese Rekenkamer in de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement een uiterst negatief rapport over de besteding van EU gelden in 2005. Het leverde voor het twaalfde achtereenvolgende jaar een negatieve verklaring op.

Ondanks verbeteringen in de boekhouding zelf, door een nieuw accountingsysteem, constateerde de Europese rekenkamer toch dat er nog te veel fouten waren.

In een eerste beoordeling valt op dat de Europese rekenkamer weinig of geen vooruitgang ziet in vergelijking tot voorgaande jaren. Op het gebied van de landbouw oordeelt de rekenkamer dat er vaak te veel gedeclareerd wordt en dat sommige landen, zoals Griekenland, nog steeds niet het geïntegreerde controlesysteem voor landbouwfondsen hebben ingevoerd. Dat systeem kan de onregelmatigheden en de fraude sterk verminderen.

Op het gebied van structuurfondsen, maar ook bij de onderzoeks- & ontwikkelingsfondsen, constateert de rekenkamer een gebrek aan bewijs bij gedeclareerde uitgaven en gebrekkige naleving van de regels bij overheidsopdrachten. Verdere kritiek werd geuit op vergoeding van uitgaven die in werkelijkheid niet betaald zijn, gevallen van staatssteun en declaratie van niet projectgebonden kosten. De rekenkamer wijt dit voornamelijk aan de complexe regelgeving, procedures en betalingssystemen.

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) vindt dat de controle methodologie moet veranderen en dat de uitvoering van de begroting moet worden herzien: "Het rapport van dit jaar is nog kritischer dan vorig jaar. De rekenkamer is zeer nauwkeurig geweest in haar kritiek, maar heeft wederom niet aangegeven hoe de problemen en fouten kunnen worden voorkomen. Verder is het onduidelijk welk percentage van projecten wordt gecontroleerd en in welke mate fouten zijn toegestaan voor een positieve verklaring. We hebben een duidelijker beeld nodig van de foutenpercentages in de verschillende onderdelen van de begroting, in plaats van het zwartmaken van de gehele begroting. Mede daarom beveel ik ook aan dat de Europese rekenkamer een haar eigen functioneren eens goed onder de loep neemt door middel van een algehele evaluatie van haar werkzaamheden.

"Herhaaldelijk heb ik verzocht dat alle lidstaten zelf politieke verantwoordelijkheid moeten nemen door elk jaar een verklaring te ondertekenen waarin ze verzekeren dat alle controlesystemen correct hebben gefunctioneerd. Op die manier kunnen we de Commissie en de lidstaten apart ter verantwoording roepen als het om de controle van EU gelden gaat. Het huidige systeem waar iedereen de ander beschuldigt en waar niemand uiteindelijk verantwoordelijk is, is onaanvaardbaar." aldus Mulder over de verdeling van verantwoordelijkheden.

Over de evaluatie van de begrotingsuitvoering zegt Mulder tenslotte: "Het is onaanvaardbaar dat de Commissie en de Rekenkamer het niet eens kunnen worden over de methodologie die wordt gebruikt om begrotingsuitvoering te evalueren, noch over de gevolgen die daarbij horen. Zolang dit het geval is kan de huidige begrotingsuitvoering nooit goede resultaten opleveren."