Ingezonden persbericht


Huisartsen: roken grootste risicofactor voor de gezondheid

Meerderheid huisartsen vindt roken een ziekte

24 oktober 2006

Het merendeel van de Europese huisartsen (80%) vindt roken de meest schadelijke activiteit voor de gezondheid van hun patiënten op lange termijn. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek onder huisartsen naar hun houding ten opzichte van roken en stoppen met roken, dat is uitgevoerd in 16 landen in opdracht van Pfizer en vandaag wordt gepresenteerd. Daarbij is roken afgezet tegen andere risicofactoren die van invloed zijn op de gezondheid, zoals gebrek aan lichaamsbeweging (23%), overgewicht (16%), ongezonde voeding (10%) en alcoholgebruik (6%). Maar liefst 95% van de Nederlandse huisartsen die deelnamen aan dit onderzoek, vindt roken een vorm van verslaving en 55% beschouwt het als een chronisch ziektebeeld.

Ondanks het feit dat roken als bijzonder schadelijk wordt gezien, heeft bijna de helft van alle huisartsen in Europa geen tijd om rokers daadwerkelijk te helpen bij het stoppen met roken. 37% voelt zich onvoldoende geschoold en 48% zegt belangrijkere prioriteiten te hebben om zich op te richten. Een overgrote meerderheid van de Europese huisartsen geeft aan dat het zeer moeilijk is om roken te behandelen: het is lastiger dan het behandelen van een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Bijna alle Europese huisartsen erkennen dat roken een vorm van verslavend gedrag is. Tegelijkertijd geeft de meerderheid aan dat niet de huisarts maar de roker zelf verantwoordelijk is voor het stoppen met roken.

"Wat duidelijk naar voren komt in dit onderzoek, zijn de praktische problemen waar huisartsen mee geconfronteerd worden als ze hun patiënten willen helpen te stoppen met roken", zegt professor Robert West, van Cancer Research in Groot-Brittannië. "Hoewel de risicofactoren van roken inmiddels wel bekend zijn, is het nog steeds een grote uitdaging om mensen te helpen te stoppen met roken. Het is van groot belang dat rokers zowel praktische ondersteuning als advies van hun huisarts krijgen om te stoppen met roken. De resultaten van dit onderzoek kunnen hiervoor aanknopingspunten geven."

Bezoek aan de huisarts
Een groot deel van de Europese huisartsen zegt het roken tijdens elk bezoek, of van tijd tot tijd, met hun patiënten te bespreken. Maar tijdens deze gesprekken staan meestal de algemeen bekende risicofactoren van roken centraal of het vinden van meer informatie. Slechts 43% helpt de roker met een plan om te stoppen, 33% adviseert zelfzorggeneesmiddelen en 21% schrijft een receptgeneesmiddel voor. In vergelijking met Europa zijn de Nederlandse huisartsen pro actiever, 62% helpt de roker met een plan om te stoppen, 45% adviseert zelfzorggeneesmiddelen en 40% schrijft een receptgeneesmiddel voor.

De overgrote meerderheid van de Nederlandse huisartsen begrijpt heel goed waarom stoppen met roken zo moeilijk is. Vrijwel alle Nederlandse artsen (95%) zijn het eens met de stelling dat roken een vorm van verslaving is en 55% beschouwt het als een chronisch ziektebeeld. De helft van de Nederlandse huisartsen vindt dat roken gediagnosticeerd moet worden als ziekte en 51% gelooft dat als dit zou gebeuren meer rokers zouden worden aangemoedigd om te gaan stoppen.

Mogelijke behandelmethoden
Europese huisartsen hebben het gevoel dat rokers zelf verantwoordelijk zijn voor het stoppen met roken. Huisartsen in Europa onderschatten mogelijk echter hoeveel van hun patiënten proberen te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat zij schatten dat slechts 16% van hun patiënten probeert te stoppen. In de praktijk blijkt dat in totaal eenderde van de patiëntenpopulatie een stoppoging onderneemt per jaar *.

Huisartsen in Nederland hebben een duidelijk antwoord op de vraag wat het makkelijker zou maken om hen te helpen om patiënten met roken te laten stoppen: meer effectieve behandelmethoden (76%), aanvullende coaching over hoe te communiceren en stoppers te motiveren (64%) en meer breed gepubliceerde succespercentages van stoppen met roken (51%).

"De huidige situatie is een soort van vicieuze cirkel. Huisartsen in Europa erkennen absoluut het gevaar van roken en tegelijkertijd hebben ze te maken met het gebrek aan effectieve behandelmogelijkheden om dit probleem aan te pakken. Direct gevolg hiervan is dat de verantwoordelijkheid steeds meer en meer bij de roker zelf komt te liggen. In de praktijk blijkt dat slechts 5% van de rokers per jaar slaagt in het stoppen met roken zonder hulp van buitenaf. Het is belangrijk om wereldwijd te kijken wat we aan dit probleem kunnen doen" aldus professor West.

STOP
Het STOP-onderzoek (Smoking: The Opinion of Physicians) is gesponsord door Pfizer en uitgevoerd door Harris Interactive, een onafhankelijk marktonderzoeksbureau. Het is een van de grootste wereldwijde onderzoeken onder huisartsen naar hun houding ten opzichte van roken en stoppen met roken. In totaal deden 2836 huisartsen verspreid over 16 landen mee aan dit onderzoek. Huisartsen uit Nederland, Canada, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Korea, Mexico, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije, Engeland en Amerika maakten deel uit van dit wereldwijde onderzoek. In Europa deden in totaal 2074 huisartsen mee waaronder 200 huisartsen uit Nederland.

---EINDE BERICHT---