Politieberichten Heuvelrug, 11.20 uur

Utrecht, 24-10-2006

Politie waarschuwt kopers voor gestolen fietsen

DISTRICT HEUVELRUG - De politie komt regelmatig gestolen fietsen op het spoor. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een verkeerscontrole of omdat slachtoffers hun gestolen fiets op internet te koop aangeboden hebben zien staan en dit aan de politie melden.

Reputatie verkoper, prijs en plaats

Gestolen spullen kopen is heling en dus strafbaar. Laat u niet verrassen. Veelal kunt u zelf de situatie wel inschatten. De reputatie van de verkoper, de plaats van verkoop en de prijs zijn goede aanwijzingen om de aard van de koop te kunnen beoordelen.

Biedt een onbekend persoon u op straat een fiets aan voor 50 euro? Dan is de fiets zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig. Een fiets van een paar jaar oud voor een kwart van de nieuwprijs op internet? Verdacht!

Erkende fietshandelaar of koopbon

Het beste is om een fiets te kopen bij een erkende fietshandelaar of een aankoopbon te vragen als u via een tussenpersoon of internet een fiets koopt. Kopers van gestolen fietsen maken zich schuldig aan een misdrijf. Als iemand een gestolen fiets in zijn bezit heeft, dan houdt de politie die persoon aan voor heling.

Preventie- en stallingstips

De politie heeft een aantal tips om de kans op diefstal te verminderen:
* Het klinkt logisch, maar zet uw fiets, brommer of scooter altijd op slot, ook als u maar even weg bent. Het is zeer verstandig de fiets met een extra beugel­- of kabelslot vast te zetten met het frame aan een vast voorwerp zoals een fietsenstalling, lantaarnpaal of boom. Of aan een andere fiets van iemand met wie u weg bent.
* Als er een bewaakte fietsenstal­ling in de buurt is, maak daar dan gebruik van. In Veenendaal zijn er bijvoorbeeld fietsenstallingen met op bepaalde momenten toezicht: er zijn fietsenstallingen met toezicht bij de Sandbrinkstraat, Brouwerstraat en het NS-station in het centrum. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de fietsenstalling bij het station Driebergen-Rijsenburg bewaakt.
* Zet uw fiets (brommer of scooter) 's avonds of 's nachts op goed verlichte plaats.
* Als u uw fiets, brommer of scooter in uw schuur of berging zet, zorg dan voor een goed slot op die deur en doe de deur op slot. Vaak gaan dieven 'even achterom', een fiets is in een ogenblik uit een onafgesloten tuin of schuur meegenomen. Verstandig is het ook om uw fiets in de schuur op slot te zetten. Maak het de dieven zo moeilijk mogelijk! Grote kans dat ze uw fiets laten staan.
* Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.
* Vraag de fietsenmaker uw postcode en huisnummer in het frame te graveren.

Ontruiming na rookontwikkeling

VEENENDAAL - Maandagmiddag rond 16.40 uur werd de politie naar de Passage gestuurd in verband met een brand. In een winkel was door schoonmaakwerkzaamheden brand in een oven ontstaan. Winkelpersoneel had de brand zelf geblust, maar kon niet voorkomen dat er rookontwikkeling in het winkelcentrum ontstond. De politie heeft een deel van het winkelcentrum ontruimd. Met rookblazers is de Passage rookvrij geblazen. Rond 17.20 uur waren de winkels weer toegankelijk voor publiek.

Snelheidscontrole

VEENENDAAL - Maandag heeft de politie op de Kerkewijk een snelheidscontrole gehouden van 15.15 tot 16.30 uur. 828 Bestuurders passeerden de radar, van wie er 48 sneller reden dan was toegestaan (50 km/u). De hoogst gemeten snelheid was 71 km/u.