Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 24 oktober 2006

Jongeren bepalen agenda Verenigde Naties op Nacht VN

Helft Nederlanders wil leger van VN

De Verenigde Naties (VN) moeten beschikken over een permanent leger. Ze moeten ingrijpen als landen, die bekend staan om mensenrechtenschendingen, proberen in het bezit te komen van massavernietigingswapens. En de VN moeten meer voedselhulp bieden om de honger in de wereld uit te bannen. Dit zegt respectievelijk 47%, 37% en 35% van de Nederlandse bevolking. In opdracht van draagvlakorganisatie NCDO onderzocht Interview/NSS wat Nederlanders belangrijke aandachtspunten vinden voor de VN.

Meer dan 1500 jongeren praten dinsdag 24 oktober in Amsterdam verder over de toekomst van de VN met onder andere Agnes van Ardenne, Ruud Lubbers en Wouter Bos. Ook beslissen de jongeren wie hen gaat vertegenwoordigen bij de VN.

Vrede en veiligheid, maar wel effectief
"Een wereld zonder oorlog", aldus een respondent die vrede en veiligheid hoog op de agenda zou zetten als hij een dag adviseur mocht zijn van de Secretaris-Generaal van de VN. Dit thema noemen de meeste respondenten (25%) als belangrijk aandachtspunt. Uit het onderzoek blijkt tevens dat armoede- en hongerbestrijding hoog op het wensenlijstje staan. Dit sluit aan bij millenniumdoel 1, een van de acht internationale doelen voor armoedebestrijding die de VN wil halen voor 2015. Uit de Barometer Internationale Samenwerking 2006, die eerder deze maand verscheen, bleek al dat ongeveer een op de drie Nederlanders vindt dat de VN een geschikte organisatie is voor het geven van ontwikkelingshulp. Overigens vindt 23% dat de VN haar eigen organisatie wel effectiever moet maken en de bureaucratie moet verminderen.

Toespraak Kofi Annan
De Nacht van de VN staat in het teken van de internationale agenda voor de komende jaren. Secretaris-Generaal Kofi Annan, die een bekendheid geniet van 70%, spreekt via video om 18.00 uur de Nacht van de VN toe. Na een periode van tien jaar geeft hij het stokje over. De VN, en wij daarmee ook, gaan een nieuw tijdperk tegemoet, met een nieuwe leider. Wat verwachten wij van Ban Ki-Moon, die nu bij 1% van de Nederlanders bekend is? En waar zou de VN meer aandacht aan moeten geven? Hoe kan de VN versterkt worden? En welke rol zou Nederland moeten spelen op het internationale toneel?

Nacht van de VN, 24 OKTOBER 2006, 17.30 - 02.00 UUR IN MELKWEG EN CINECENTER, AMSTERDAM.