Persbericht EénVandaag 24 oktober 2006

'Slachterijen verdoven kippen niet of nauwelijks'

Kippen in Nederlandse slachterijen worden stelselmatig te weinig verdoofd, waardoor ze bij vol bewustzijn geslacht worden. Het gaat jaarlijks om zo'n negen miljoen kippen en kalkoenen. "Ik heb vaak genoeg gezien dat de dieren nadat ze eigenlijk al dood horen te zijn de kop opbeuren en even rond kijken. In mijn beleving is dit gruwelijk", zegt oud-keurmeester van de RVV Anton Breunis in EénVandaag.

Volgens de wet moeten de dieren verdoofd zijn voordat ze geslacht worden. Hiertoe worden ze door een bak met water gesleept waarop ongeveer 100 Volt staat. De bedwelming die optreedt, moet aanhouden tot de slacht. In Nederland worden jaarlijks zo'n negentig miljoen kippen en kalkoenen geslacht voor consumptie.

Maar de meeste slachterijen zetten stelselmatig veel minder of bijna geen stroom op de waterbakken, aldus Anton Breunis, oud-keurmeester van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) in EénVandaag. ,,Ik heb vaak genoeg gezien dat de dieren nadat ze eigenlijk al dood horen te zijn de kop opbeuren en even rond kijken. Ze hebben alle gruwelijkheden gehad en dan bloeden ze langzaam dood", aldus Breunis. Volgens hem is er weinig deskundigheid aanwezig bij de slachterijen: ,,Op het moment dat er een kip schreeuwend van pijn uit het waterbad kwam, dan zei de controleur: bepaalde dieren laten zich niet verdoven. Dan dacht ik, lul niet man."

Breunis was 33 jaar keurmeester voor de RVV -inmiddels opgegaan in de Voedsel- en Warenautoriteit- en controleerde met name kippenslachterijen. Breunis maakte telkens meldingen van het te lage stroomvoltage dat op de waterbakken stond. Zo haalde hij eind 2003 bij een controle in tien minuten tijd vier dieren levend van de band die eigenlijk al dood hadden moeten zijn. Nu zouden ze levend het kokend hete waterbad in gaan, dat na het slachtmes volgt.

Ook uit het rapport 'Welfare aspects of animal stunning and killing methods' van de European Food and Safety Authority (EFSA) in 2004 blijkt dat gemiddeld tien procent van de kippen tijdens het slachten onvoldoende is verdoofd. Hierdoor bewegen de kippen nog waardoor ze niet goed of helemaal niet worden aangesneden door het slachtmes. Het gevolg is dat ze levend in een bak water terecht komen van vijftig graden Celsius. Volgens Breunis moet de lage stroom voorkomen dat sommige dieren teveel bloedingen krijgen die vaak terug te zien zijn in het vlees, waardoor dit minder goed verkoopt.

Stichting Dierenrecht Nederland zegt zoveel voorbeelden van dergelijke praktijken te hebben dat er volgens de stichting 'van hogerhand sprake is van een oekaze'. ,,Dierenwelzijn speelt geen enkele rol bij het ministerie van Landbouw. Het zal ze letterlijk en figuurlijk een worst zijn", aldus voorzitter Hans Baaij.

Volgens oud-keurmeester Breunis moet minister Veerman de Voedsel- en Warenautoriteit opdracht geven om ook daadwerkelijk te gaan controleren in slachterijen. Woensdag 25 oktober wordt in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over misstanden in slachterijen.

Uitzending EénVandaag, dinsdag 24 oktober, 18.20 uur, Nederland 1.


Noot voor de redactie (

EenVandaag