Unicef



Darfur: kleine successen bedreigd door aanhoudende onveiligheid
24 oktober 2006, Khartoum - Een onderzoek van de VN in de Sudanese regio Darfur heeft uitgewezen dat de ondervoedingscijfers in 2006 over het algemeen zijn gestabiliseerd. Ook is het dankzij internationale hulp iets beter gesteld met de beschikbaarheid van voedsel. Helaas tempert de aanhoudende onveilige situtatie het optimisme over de behaalde resultaten

De VN - waaronder Unicef - hebben dit onderzoek in september uitgevoerd in Noord-, Zuid- en West-Darfur. Het aantal ondervoede kinderen tot vijf jaar ligt nu net beneden de 15 procent, een percentage dat als kritiek wordt gezien. In 2004 was nog bijna 22 procent van de kinderen in Darfur ondervoed.

Veel mensen onbereikbaar Humanitaire organisaties van de VN en andere hulporganisaties hebben in Darfur kunnen zorgen voor voedsel, schoon water, gezondheidszorg en landbouwhulp. Maar de organisaties kunnen nog steeds veel inwoners van Darfur niet bereiken en de onveilige situatie blijft voortduren. Daardoor heeft lang niet iedereen genoeg te eten, zelfs niet in de opvangkampen. Ook kunnen ouders hun ondervoede kinderen niet altijd naar voedingscentra brengen, deels door het geweld en deels doordat een aantal van deze centra is gesloten nadat het percentage ondervoede kinderen vorig jaar was gedaald.

De beschikbaarheid van voedsel blijkt in Darfur per regio te verschillen. In Zuid- en West-Darfur zijn de meeste vluchtelingen te vinden en aangezien zij niet hun eigen gewassen kunnen verbouwen, is hier minder voedsel beschikbaar dan in het noorden.