Gemeente Spijkenisse


Protestactie financiële aspekten Wmo


24 oktober 2006

Wmo

De gemeente Spijkenisse heeft dinsdag 24 oktober de vaste kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een petitie aangeboden.
Zij deed dit als ambassadeur van de negentien gemeenten van de Wmo-regio Zuid-Hollandse Eilanden, Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk.

Spijkenisse maakt zich ernstig zorgen over de financiële gevolgen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor de gemeente en haar inwoners, die afhankelijk worden van de nieuwe wetgeving. Met de Wmo draagt het rijk een groot aantal taken over aan gemeenten, zoals subsidieregelingen uit de AWBZ (o.a. mantelzorgondersteuning en diensten bij wonen met zorg), de huishoudelijke verzorging AWBZ en de openbare geestelijke gezondheidszorg. Dit komt boven op de bestaande taken van de Welzijnswet en de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

Voorafgaand aan de aanbieding van de petitie werd een persconferentie gehouden, waarin Spijkenisse, ondersteund door vertegenwoordigers van andere gemeenten en belangenorganisaties, haar standpunt heeft toegelicht en onderbouwd. Nieuwe berekeningen laten zien dat de uitvoering van de Wmo onacceptabele financiële risico's met zich meebrengt voor gemeenten, waardoor de hulpverlening in gevaar komt.

Doorn in het oog van gemeenten is onder meer het feit dat er grote onduidelijkheid bestaat over de verdeelcriteria van het Wmo-budget over de gemeenten en het gebrek aan informatie van het Ministerie van VWS. De rijksbijdragen voor de uitvoering van de Wmo vertonen per gemeente ongekende en onverklaarbare verschillen.

Publieksinformatielijn Wmo
tel: (0181) 696 100
Bijlagen
Petitie Wmo
De petitie zoals de is aangeboden aan de vaste kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) (pdf; 319 kB) De lusten en de lasten!
PowerpointPresentatie persconferentie Wmo, 24 oktober 2006 (ppt; 156 kB)
Toelichting petitie
Toelichting financiële risico's Wmo (pdf; 87 kB)