Gemeente Apeldoorn

Lees uitgebreid voor... Lees (geselecteerde) tekst voor...

Provinciaal geld voor toepassen duurzame maatregelen bij renovatie gebouwen

Apeldoorn ontwikkelt samen met partners werkwijze voor duurzame renovatie woningen, scholen en kantoren

Apeldoorn ontvangt samen met enkele partners subsidie van provincie Gelderland om de kwaliteit en duurzaamheid van bestaande gebouwen te verbeteren. Aanleiding hiervoor is het initiatief van de gemeente Apeldoorn en W/E Adviseurs om een werkwijze te ontwikkelen voor het toepassen van duurzame maatregelen bij renovatie van woningen, kantoren en scholen.

Gemeente Apeldoorn en W/E Adviseurs ontwikkelen deze werkwijze samen met de gemeenten Arnhem en Montferland, de Apeldoornse woon- en zorgorganisatie de Woonmensen, de Arnhemse woningcorporaties Volkshuisvesting Arnhem en Portaal en het schoolbestuur Stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe. Doel hiervan is de huidige milieukwaliteit, zoals een hoger energieverbruik en de kwaliteit van het binnenklimaat, te verbeteren bij bestaande gebouwen en woningen binnen deze drie gemeenten.

De meeste mensen wonen, werken of gaan naar school in een gebouw dat vaak tientallen jaren oud is. De kwaliteit van deze gebouwen is vaak minder dan wat tegenwoordig gangbaar is bij nieuwbouw. De huidige nieuwbouw is bijvoorbeeld energiezuiniger en de kwaliteit van het binnenmilieu vaak beter. Omdat het aantal oudere gebouwen veel groter is dan het aantal dat er de laatste jaren is bijgebouwd, zijn door het verbeteren van deze gebouwen grote voordelen te behalen voor de samenwerkende partijen. Bijvoorbeeld als het gaat om energiebesparing, het terugdringen van de woonlasten en een beter leefklimaat voor bewoners of gebruikers.

Om deze voordelen zo goed mogelijk te kunnen benutten nemen de partners hun werkprocessen ten aanzien van (groot) onderhoud en vastgoedbeheer kritisch onder de loep. Op basis van deze inventarisatie ontwikkelen de partners een gezamenlijke visie, waarbij de themas energiebesparing, gebruik van duurzame materialen, waterbesparing, afval en gezondheid van de gebruikers aan de orde komen.

Iedere organisatie gaat vervolgens aan de slag om gezamenlijke visie te vertalen naar concrete doelstellingen voor onderhoud, renovatie of herstructurering. Waarna deze doelstellingen worden opgenomen reguliere werkprocessen kunnen worden opgenomen. Iedere partner selecteert minimaal één proefproject dat op korte termijn gerenoveerd wordt. De omvang varieert van een individueel gebouw (bijvoorbeeld een school of een kantoor) tot een groot-onderhoudsplan voor een woningcomplex.

De partners geven aan dat ze de gezamenlijke visie na een succesvolle uitwerking met andere partijen in Gelderland en elders in Nederland willen delen. Met als uiteindelijk doel gebouweigenaren middelen aan te reiken om bestaande gebouwen op slimme en duurzame wijze te verbeteren.

Dit project Duurzaam gebouwd Gelderland wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van 50.000 euro uit het provinciale programma Leren voor duurzame ontwikkeling van Provincie Gelderland.

Voor het laatst bijgewerkt op: 24-okt-2006 11:55