Gemeente Arnhem

Laatste loodjes voor Linde bij Watermuseum (24-10-06) De Hollandse Linde bij het Watermuseum in park Sonsbeek moet gekapt worden. De stam kan bij harde wind gemakkelijk breken. Het is onverantwoord deze onveilige situatie onnodig lang te laten voortduren. De gemeente vraagt een kapvergunning aan.

De stam wordt belaagd door een dikrand tonderzwam. Deze zwam woekert al meer dan 5 jaar in de boom. Onlangs is gebleken dat er teveel houtweefsel in de stam is aangetast. De Linde is niet meer in staat zich te herstellen. Twee boomonderzoeksbedrijven hebben onafhankelijk van elkaar vastgesteld dat ook snoeien geen redding biedt. De gezondheid van de Linde zou daardoor nog sneller verslechteren. De Linde moet vóór volgend voorjaar, als zij weer vol in het blad zal staan gekapt zijn. Nu verliest zij haar blad en is zo minder topzwaar en minder vatbaar voor de wind. Betrokken organisaties zijn geïnformeerd.

Om het gemis van deze prachtige Linde te verzachten plant de gemeente een zo groot mogelijke nieuwe Hollandse Linde terug. Na de kap verbeteren we eerst de grond, zodat de nieuwe boom een goede start kan maken. De gemeente rekent erop dat deze boom zeker 100 jaar zal worden. De gereserveerde groeiruimte onder de boom zal daarom ook even groot blijven. De Hollandse Linde, een kruising tussen Zomer- en Winterlinde, twee inheemse boomsoorten, is een snelle groeier. De nieuwe boom zal snel een fors formaat hebben.

Arnhem plant meer Lindes aan
Vroeger werden de twijgen en de bast van Lindes aan het vee gevoerd. Uit de stam werden klompen en allerhande snijwerk gemaakt. Hierdoor is de Linde nagenoeg uit de Nederlandse bossen verdwenen. In Arnhem worden op verschillende plaatsen weer Lindes aangeplant. Ze is erg waardevol voor onze bossen. Het blad van de Linde verteert gemakkelijk en verrijkt zo de bosbodem, ten gunste van andere planten en dieren. Haar bloesem trekt vele insecten aan. In park Klarenbeek en de bossen van de Waterberg zijn in 2006 tientallen kleine Lindes aangeplant. In park Sonsbeek worden volgend jaar in het Beukenhallenbos ook een aantal Lindes geplant. Verborgen in het bos van park Sonsbeek staan nog tientallen grote Lindes, bijvoorbeeld bij de Apostelenberg en rondom de Ronde Weide.