College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

24 Oktober 2006

Balans werkzaamheid / risico's van niet-selectieve NSAID's blijft na herbeoordeling positief

In het kader van de continue bewaking van geneesmiddelen heeft de CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) een herbeoordeling uitgevoerd van de algemene balans werkzaamheid / risico's van niet-selectieve NSAID's. De nieuw beschikbaar gekomen gegevens over de cardiovasculaire veiligheid lieten een licht effect zien op de bloedstolling, vooral bij hogere doses en langdurig gebruik. De algehele balans tussen de werkzaamheid en risico's van deze middelen blijft echter positief: niet-selectieve NSAID's blijven belangrijke geneesmiddelen bij de behandeling van artritis en andere pijnklachten. Bij de beslissing welk middel geschikt is voor welke patiënt moeten alle individuele risicofactoren voor de patiënt worden afgewogen, zowel op het gebied van het maagdarm stelsel, de nieren en het cardiovasculaire stelsel.

Deze conclusies gelden nog niet voor piroxicam, waarvan de balans werkzaamheid schadelijkheid op dit moment nog wordt beoordeeld

De volgende adviezen bij het bepalen van de keuze tot voorschrijven van een NSAID kunnen belangrijk zijn:


* NSAID's dienen zo kort mogelijk en in de laagst mogelijk effectieve dosis te worden voorgeschreven.

* NSAID's dienen niet te worden voorgeschreven aan patiënten met ernstig hartfalen.

* Deze middelen dienen bovendien met terughoudendheid te worden voorgeschreven aan patiënten met hoge bloeddruk of hartfalen in de anamnese, omdat het vasthouden van vocht en oedeem bij gebruik van NSAID's zijn gemeld.

* Het verhoogde cardiovasculaire risico heeft geen betrekking op het gebruik van NSAID's die als zelfzorggeneesmiddelen op de markt zijn. Ook voor deze middelen geldt dat het gebruik in lijn moet zijn met de adviezen in de bijsluiter. Deze middelen zijn in lage doses beschikbaar en mogen niet langer dan twee weken worden gebruikt.


* De volgende niet-selectieve NSAID's zijn in Nederland op de markt: diclofenac, flurbiprofen, ketoprofen, ibuprofen, indomethacine, meloxicam, nabumeton, naproxen en piroxicam. Verder is ketorolac op de Nederlandse markt, maar alleen in de vorm van oogdruppels waarop de nu uitgevoerde herbeoordeling van de balans werkzaamheid / risico's geen betrekking heeft.

Voor uitgebreide achtergrondinformatie verwijzen wij u naar de volgende informatie:
Persbericht: 'European Medicines Agency review concludes positive benefit-risk balance for non-selective NSAID's' , EMeA (European Medicines Agency)
Vraag- en Antwoord document: 'Questions and answers on the review of non-selective NSAID's' , EMeA (European Medicines Agency)

CHMP
De CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) is het adviescomité van het Europese geneesmiddelenagentschap EMeA, waarin afgevaardigden van de nationale registratieautoriteiten zoals het CBG vertegenwoordigd zijn