Gemeente Tilburg

24-10-2006
Crossroads Tilburg op weg
Eerste jongeren begin oktober van start gegaan

Gisteren is Crossroads Tilburg officieel van start gegaan; een project voor Tilburgse jongeren die met Justitie in aanraking zijn geweest. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs en Jeugdbeleid: Begin deze maand zijn de eerste twee jongeren op Crossroads gestart. Zij maken inmiddels werk van hun toekomst, onder deskundige begeleiding van diverse partners uit de stad. Binnenkort maken zeven 'nieuwe' jongeren hun opwachting. Ik hoop dat het traject ervoor zorgt dat zij weer vol vertrouwen op weg zullen gaan naar een positieve toekomst.

Crossroads is uniek in Nederland. Met het project benaderen we jongeren die dreigen af te glijden anders dan recent door de Taskforce Jeugdwerkloosheid is voorgesteld. Jongerenkampen zijn volgens Tilburg niet de oplossing. Wel een intensief onderwijsprogramma, mét aandacht voor discipline, onderwijs of begeleiding terug naar een baan, aldus Backx. Het ministerie heeft gisteren aangegeven dat er wellicht op korte termijn nog meer geld beschikbaar komt voor het project. Tilburg is namelijk kanshebber om één van de vijf voorbeeldprojecten van de overheid te worden om moeilijke jongeren te helpen.

Werk maken van je toekomst
Tijdens de officiële opening werd een verkorte primeur vertoond van het theaterstuk Daggoedays; een bittere komedie over twee jongens die een bank binnengaan om een rekening te openen, maar worden aangezien voor overvallers. Wat ze ook schreeuwen, wat ze ook zeggen, niemand gelooft dat het geen boeven zijn. Het stuk is een uitvergroting van de dagelijkse realiteit waar de spelers, die ooit zelf op het randje van de afgrond balanceerden, tegenaan lopen. Het toont aan dat het niet eenvoudig is om weer een positieve toekomst op te bouwen. Juist daarom is Crossroads in het leven geroepen; om de jongeren hierbij op weg te helpen.

Achtergrond
Crossroads Tilburg is een project voor Tilburgse jongeren tussen de 12 en 18 jaar die met Justitie in aanraking zijn geweest, vanwege straf- of civielrechtelijke problemen. Via het Veiligheidshuis en een uitspraak van de rechter of op aanwijzing van hun gezinsvoogd komen zij bij Crossroads terecht. Daar maken zij werk van hun toekomst. Dit gebeurt in een gestructureerd en individueel programma, van 08.00 tot 20.00 uur. Onderwijs, begeleiding naar werk of school, hulpverlening, begeleiding bij vrijetijdsactiviteiten en huisvesting staan hierin centraal. Dit alles met als uiteindelijk doel: het bieden van toekomstperspectief en het leiden naar school of werk.

Crossroads gaat tot en met 2008 experimenteel van start: al lerende worden ervaringen opgebouwd, geëvalueerd en aangepast. De gemeente Tilburg, de provincie, het ministerie van Justitie en het ministerie van OC&W financieren dit experiment. Mogelijk komt daar nu dus nog extra geld bij.

Het project is ontstaan naar aanleiding van het advies van de commissie Fijnaut (december 2003) om in Tilburg een voorziening te creëren voor jongeren die het risico lopen om het criminele pad te bewandelen. Daarnaast vloeit Crossroads voort uit de gemeentelijke notitie 'Grenzen stellen, toekomst bieden' (december 2003).