Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Reserveringstoeslag voor mensen met een laag inkomen

Inwoners van Utrecht met een laag inkomen kunnen dit jaar een Reserveringstoeslag aanvragen bij de afdeling Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Deze toeslag is uitsluitend bedoeld voor de aanschaf, vervanging of reparatie van duurzame gebruiksgoederen, woningstoffering en -meubilering, huishoudelijke elektrische apparaten en fietsen. De bijdrage is bedoeld voor mensen die drie jaar of langer van een laag inkomen moeten rondkomen.

Om in aanmerking te komen voor de Reserveringstoeslag moet iemand 21 jaar of ouder zijn en de afgelopen drie jaar (van 1 januari 2003 tot en met 1 januari 2006) een minimuminkomen hebben gehad. Er mag wel een korte onderbreking zijn geweest in die periode.

Verder gelden de volgende voorwaarden:


* De Reserveringstoeslag moet worden aangevraagd met een aanvraagformulier.


* De aanvrager heeft geen Langdurigheidstoeslag ontvangen en gaat deze in het lopende kalenderjaar ook niet ontvangen.


* Het inkomen mag niet hoger zijn geweest dan 110% van de bijstandsnorm die voor het huishouden geldt.


* Bewoners van verpleeghuizen en studenten hebben geen recht op de toeslag.

Hoogte van de Reserveringstoeslag


* alleenstaande jonger dan 65 jaar ¤ 150,00


* alleenstaande ouders jonger dan 65 jaar ¤ 225,00


* gehuwden jonger dan 65 zonder ten laste komende kinderen ¤ 175,00


* gehuwden jonger dan 65 jaar met ten laste komende kinderen ¤ 350,00


* alleenstaande van 65 jaar en ouder ¤ 200,00


* gehuwden van 65 jaar en ouder ¤ 300,00

Aanvraagformulier

Cliënten van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Utrecht die in aanmerking komen voor de Reserveringstoeslag hebben een aanvraagformulier thuis ontvangen. Niet-cliënten die in 2005 de bijdrage voor zelfzorggeneesmiddelen hebben ontvangen van de gemeente, komen waarschijnlijk ook in aanmerking voor de Reserveringstoeslag. Zij hebben ook het aanvraagformulier Reserveringstoeslag thuis ontvangen.

Inwoners van Utrecht die geen uitkering hebben van SoZaWe, maar wel moeten leven van een minimuminkomen en aan alle voorwaarden voldoen, kunnen zelf de Reserveringstoeslag aanvragen. Het aanvraagformulier Reserveringstoeslag 2006 is vanaf 23 oktober verkrijgbaar bij de kantoren van SoZaWe op de St. Jacobsstraat 300, het gemeentelijk Informatiecentrum (ICU), het Centrum voor Werk en Inkomen op 't Goylaan 127, Willem Dreeslaan 113 en CWI Leidsche Rijn in De Meern. Mensen die de bijdrage willen aanvragen, moeten ervoor zorgen dat het aanvraagformulier uiterlijk 31 december 2006 bij SoZaWe binnen is.

Controle op de besteding van de Reserveringstoeslag

Sociale Zaken & Werkgelegenheid kan een jaar na de uitbetaling de besteding van de toeslag komen controleren bij degene die hem heeft ontvangen. Mensen moeten daarom goed de bonnen of andere aankoopbewijzen bewaren. Als de aankoop niet kan worden aangetoond met de gevraagde bon kan SoZaWe de toeslag terugeisen.

Vragen?

Mensen die vragen hebben over de Reserveringstoeslag kunnen op de volgende manieren een antwoord krijgen op hun vraag:


- Via de website van Sociale Zaken: www.utrecht.nl/sozawe. Kies in het menu aan de linkerkant 'Inkomensondersteuning' en vervolgens 'Reserveringstoeslag'. Op deze pagina worden de meest gestelde vragen beantwoord.


- Via het e-mailadres reserveringstoeslag@utrecht.nl. Vermeld daarin naam, adres en telefoonnummer.


- Vanaf 24 oktober via telefoonnummer 286 5698 op werkdagen tussen 09.00 uur en 10.00 uur.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Sluijter van het Communicatiebureau van de gemeente Utrecht, telefoon (030) 286 5913.