Provincie Limburg

Provincie Limburg genomineerd voor European Enterprise Awards 2006 De Provincie Limburg is één van de twee Nederlandse genomineerden voor

de European Enterprise Awards met het project Er is chemie in Limburg. De andere Nederlandse genomineerde is de Kamer van Koophandel West Brabant met het project vereenvoudiging van gemeentelijke regelgeving. De twee inzendingen zijn door het ministerie van Economische Zaken geselecteerd uit 18 Nederlandse inzendingen. Martin Eurlings gedeputeerde Economische Zaken: Ik ben trots op onze nominatie. Ik zie het als waardering voor de nieuwe rol die we als Provincie zijn gaan spelen. Initiatief nemen, partijen uitdagen, projecten versnellen. Natuurlijk doen we dat niet alleen. De nominatie is óók, misschien zelfs vooral, een blijk van waardering voor de chemiebedrijven zelf en hun werknemers. Zonder hun inzet en betrokkenheid zou deze provincie niet genomineerd zijn. De European Enterprise Awards worden op 7 december in Brussel uitgereikt.

Jurybeoordeling
Staatssecretaris mevrouw Karien van Gennip: De jury heeft uw project Er is chemie in Limburg geselecteerd vanwege een aantal aspecten. Allereerst maakt u goed gebruik van het feit dat er in uw regio zich reeds een sterk chemiecluster bevindt. U helpt dit in samenwerking met het bedrijfsleven uit te bouwen vanuit de ondersteunende rol die de overheid hierbij heeft. Daarnaast zoekt u hierbij nadrukkelijk samenwerking met buitenlandse partijen zoals de RWTH Aken. Dat uw aanpak succesvol is, wordt bewezen door het grote aantal bedrijven dat u het laatste jaar heeft kunnen aantrekken.

Prijs voor steun aan het ondernemerschap
In Brussel worden Europese prijzen in vijf categorieën uitgereikt:
* Prijs voor de pioniersrol inzake ondernemerschap (Entrepreneurial Trailblazer Award)

* Prijs voor steun aan het ondernemerschap (Enterprise Support Award)

* Prijs voor minder bureaucratie (Red Tape Reduction Award)
* Prijs voor investering in menselijk kapitaal (Investment in People Award)

* Prijs voor verantwoord ondernemerschap (Responsible Enterprise Award)

Het project Er is chemie in Limburg dingt, samen met 17 projecten uit andere Europese landen op 7 december mee voor de prijs voor steun aan het ondernemerschap (Enterprise Support Award). Kandidaten moeten kunnen aantonen hoe hun initiatief tijdens een periode van twee jaar voorafgaand aan het jaar van de prijsuitreiking, het ondernemen heeft vergemakkelijkt en de economie in de regio heeft gestimuleerd.

Er is chemie in Limburg
Het project Er is chemie in Limburg gaat om de rol als mede-initiatiefnemer die de Provincie Limburg vervult bij de ontwikkeling van het Chemical & Science Park Chemelot. Chemie is belangrijk voor Limburg. De sector zorgt voor zon tienduizend directe en evenveel indirecte arbeidsplaatsen in uiteenlopende sectoren. Het chemiecluster is goed voor een kwart van de Limburgse export. Bovendien is het cluster een belangrijke bron van innovatie. De bedrijfstak geldt als een schoolvoorbeeld van moderne industrie. Internationale ondernemingen als SABIC en DSM hebben er krachtig geïnvesteerd in belangrijke productiefaciliteiten. Bedrijfsleven en overheden geven samen invulling aan het programma Er is chemie in Limburg. De aanpak is vernieuwend door de combinatie van de aanwezigheid van moderne petrochemie en performance materials en de gezamenlijke programmering tussen bedrijfsleven en overheden. In 2012 moet Chemelot zijn uitgegroeid tot zowel de best mogelijke locatie voor basischemie als voor aan de chemie gerelateerde high performance materialen in Europa. Met een perfecte fysieke infrastructuur, R&D laboratoria, betrokken ondernemers en chemiegerelateerde bedrijven. Waar de aanwezigheid van tal van opleidingsinstituten en kennisinstellingen is gegarandeerd. En last but not least: waar zestienhonderd medewerkers de (regionale) economie versterken. Kortom: Er is volop chemie in Limburg!

24-10-2006 13:53