Waterschap laat leerlingen kennismaken met techniek (23-10-2006)

In de week van 16 oktober t/m 20 oktober bezochten leerlingen van vmbo, havo en vwo scholen de molens en gemalen bij Kinderdijk in het kader van het project Brains@Work. Waterschap Rivierenland gaf uitleg over hoe wateroverlast in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden wordt voorkomen nu en in het verleden. Brains@Work is de Rotterdamse editie van de landelijke wetenweek, een week waarin leerlingen kennismaken met techniek en wetenschap.

Op verzoek van de organisatie van Brains@work heeft Waterschap Rivierenland in overleg met de stichting werelderfgoed Kinderdijk een programma ontwikkeld, dat de naam "Leven onder water" heeft meegekregen.. In het programma "Leven onder water" ervaren de leerlingen hoe belangrijk goed waterbeheer is, omdat Nederland anders tot aan Amersfoort onder water zou staan. Ze konden zelf ontdekken hoe mensen en techniek (door de jaren heen) ervoor zorgden dat we droge voeten houden en bovendien beseffen dat er veel technische beroepen zijn die met het beheer van water te maken hebben.

Beleven van techniek
Bedoeling van het project was dat jongeren op een actieve manier kennismaken met de wereld van wetenschap en techniek. Daarbij werd gebruik gemaakt van de tentoonstelling Wind, water en wieken die in het Wisboomgemaal staat opgesteld. Er is gezocht naar activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren. Op die manier ervaren ze dat techniek eigenlijk overal om hen heen aanwezig is en bovendien ook leuk kan zijn. Door jongeren wetenschap en techniek te laten beleven en zelf dingen kunnen laten doen, worden ze hopelijk ook enthousiast voor een opleiding en baan in die richting.

Tentoonstelling bezoeken?
De tentoonstelling Wind, Water en Wieken is voor groepen op afspraak te bezoeken. Voor het maken van een afspraak kunt u zich wenden tot de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk tel. 078-6912830. Voor scholen is er een educatief programma. Informatie en reserveren van rondleidingen voor scholen kan via Waterschap Rivierenland. Contactpersoon: Anne-Marijke van Hoek, educatie-adviseur tel. 0344-649090.