Inspectie Werk en Inkomen

Wsw-indicatie CWI: onafhankelijk, maar voor verbetering vatbaar

De enige criteria die CWI hanteert bij het beoordelen of iemand in aanmerking komt voor de sociale werkvoorziening zijn de mogelijkheden en beperkingen van de aanvrager. Daarmee gaat CWI onafhankelijk te werk. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Wsw-indicatiestelling door CWI. IWI ziet nog wel ruimte voor verbetering bij de transparantie van de besluitvorming. Ook de overdracht aan andere instellingen van mensen die geen Wsw-indicatie krijgen kan beter.

Vanaf 1 januari 2005 voert CWI de indicatiestelling voor de Wet sociale werkvoorziening uit. Daarvoor deed de gemeente dat. Een besluit over een aanvraag kan voor een gemeente financiële gevolgen hebben. Omdat CWI geen belang heeft bij de uitvoering van de bijstand of de bedrijfsvoering van de Wsw-bedrijven zou de onafhankelijkheid nu beter gewaarborgd zijn. Het onderzoek van IWI ondersteunt deze veronderstelling.

In 2005 heeft CWI 16.000 aanvragen verwerkt, veel meer dan geraamd. De tijdige afhandeling van de Wsw-indicatie was in 2005 dan ook een zwak punt. CWI heeft de achterstanden weggewerkt met inzet van tijdelijk extra personeel, maar ook met structurele maatregelen. CWI handelt de aanvragen nu op tijd af.

Verbeterpunten ziet de inspectie waar het gaat om de transparantie van de besluitvorming. Dossiers verschillen in kwaliteit, en rapportages bieden niet altijd inzicht in alle feiten en overwegingen. Dit bemoeilijkt het realiseren van het landelijk zo uniform mogelijk uitvoeren van de Wsw-indicatiestelling.

Als CWI iemand voor de Wsw afwijst omdat die in het reguliere arbeidsproces kan werken, moet CWI deze persoon overdragen aan gemeente of UWV voor een re-integratietraject. In plaats van een re-integratieadvies levert CWI vaak de stukken uit het indicatiedossier.

IWI constateert verder ook een gebrek aan tijd bij adviseurs om een sluitende overdracht te realiseren. Als gevolg daarvan volstaan adviseurs in vrijwel alle gevallen met een schriftelijke overdracht van het dossier van de klant aan de betrokken organisatie.

De Wsw beoogt mensen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen alleen onder aangepaste omstandigheden kunnen werken aan een passende, volwaardige baan te helpen. IWI onderzocht in het voorjaar van 2006 of CWI ruim een jaar na invoering de doelen van de nieuwe Wsw realiseert: een onafhankelijke beoordeling van de aanvraag, een landelijke uniforme uitvoering en een sluitende dienstverlening voor personen van wie de aanvraag wordt afgewezen.

persbericht IWI, 24 oktober 2006

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.