Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Telefilm De Uitverkorene bekroond met prestigieuze Prix Europa 2006

Diemen-Zuid, 24 oktober 2006 - De telefilm De Uitverkorene van regisseur Theu Boermans en scenarioschrijver Frank Ketelaar is zaterdag tijdens de Prix Europa in Berlijn bekroond met de Prix Europa 2006 voor TV Fictie. De jury vond de coproductie van IdtV Film en de VPRO een telefilm met een sterke cast en een goede structuur, waarin de basisvragen van het leven worden gesteld, maar niet altijd worden beantwoord. Eerder dit jaar werd De Uitverkorene al genomineerd voor een Gouden Kalf.

Het concept 'telefilm' is een anderhalf uur durend kwaliteitsdrama gemaakt voor tv en werd bedacht om het productievolume te vergoten en film en televisie dichter bij elkaar te brengen. De telefilm De Uitverkorene is gerealiseerd met steun van het CoBO Fonds, het Stimuleringsfonds en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Prix Europa
De Prix Europa wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en internetproducties. Het festival vond van 14 tot 21 oktober plaats in Berlijn. Het uitgangspunt van deze competitie is het promoten van Europese mediaproducten. De Prix Europa is het belangrijkste festival op mediagebied sinds de oprichting in 1987 door European Cultural Foundation en de Council of Europe.

De Uitverkorene
De Uitverkorene gaat over het softwarebedrijf van de diepgelovige broers Johan (Kees Prins) en Peter van der Laan (Pierre Bokma). Het bedrijf is in een paar jaar uitgegroeid tot een wereldwijd concern, een miljardenbedrijf met duizenden medewerkers. Op het moment dat het bedrijf naar de beurs in Amerika gaat, blijkt dat het op drijfzand is gebouwd. Als een jonge financiële directeur (Tijn Docter) het aanlegt met de dochter van Johan, ontstaat er een onontwarbare knot van zakenbelangen, privé zaken en het geloof en stort het imperium als een kaartenhuis ineen.

IdtV Film BV
IdtV Film BV is in 1999 opgericht door producenten Hanneke Niens en Anton Smit met als doel kwaliteitsfilms te maken voor een groot publiek. In de afgelopen jaren heeft IdtV Film al meerdere successen geboekt met films als De Tweeling, Van God Los, Cloaca en Leef!. Voor Cloaca won IdtV Film in 2005 ook de Prix Europa. De grootste aandeelhouder van IdtV Film is IdtV, die tevens bekend is als producent van televisieprogramma's, documentaires en evenementen.



Ingezonden persbericht