Gemeente Bedum


24 oktober 2006
De begroting van de gemeente Bedum voor 2007 is sluitend, zo schrijft het college in de aanbiedingsbrief aan de raad. De inzet van het college is om ondanks tegenvallende financiële middelen vanuit het rijk- het bestaande voorzieningenniveau te handhaven. Om tot een sluitende begroting te komen hebben burgemeester en wethouders een bedrag van 113.000,- uit de algemene reserve aangewend. Ook stelt het college de raad voor om de afvalstoffenheffing meer kostendekkend te maken. Voor nieuwe plannen en investeringen is in 2007 ruim 1,5 miljoen beschikbaar.

Het college wil in 2007 verdere stappen zetten op het gebied van samenwerking met andere gemeenten. Intenties tot samenwerking met De Marne en Winsum worden in 2007 verder uitgewerkt. Bovendien is een samenwerkingsverband van ondermeer de 25 Groninger gemeenten tot stand gekomen. Gezamenlijk wordt onder andere gewerkt aan een achttal projecten die betrekking hebben op toekomstige landelijke regelgeving ten aanzien van de electronische overheid. Invoering van verschillende basisadministraties, uitbreiding van digitale dienstverlening en de invoering van een omgevingsvergunning waarmee inwoners voor verschillende vergunningen met slechts een aanvraag kunnen volstaan maken hier onderdeel van uit. De wijze waarop plannen tot stand komen in samenwerking met inwoners wordt geëvalueerd. Met name de procedure rond de inspraak van het structuurplan dient hiervoor als basis. Ook wordt verdere uitvoering gegeven aan de verbeterpunten die inwoners hebben aangegeven bij het klanttevredenheidsonderzoek dat eind 2005 is uitgevoerd.

In overleg met Algemeen Plaatselijk Belang Zuidwolde wordt de dorpsvisie uitgewerkt. Met name woningbouw en de eventuele totstandkoming van een multifunctioneel centrum krijgen hierbij aandacht. Inmiddels heeft een behoeftepeiling plaatsgevonden naar nieuwbouw of verbouw van de Mauritshal te Zuidwolde. Na overleg met de gebruikers van het gebouw kan een definitief plan worden opgesteld. Uitvoering van dit plan is voorzien in 2008.
Als alle gevraagde subsidies worden verstrekt wordt in 2006 begonnen met de voorbereiding van de herinrichting van Boterdiep Wz en de omgeving van de brug bij café Moeke Vaatstra te Zuidwolde. De daadwerkelijke herinrichting is in dit geval voorzien in 2007. Het uitbreidingsplan Ter laan 4 voorziet in de bouw van een 300 á 350 huur- en koopwoningen. Verwacht wordt dat de uitgifte van kavels eind 2007/begin 2008 van start kan gaan. Het komende jaar wordt de 2e fase van het Bedrijvenpark Boterdiep bouwrijp gemaakt. Vervolgens kan de verkoop van deze kavels starten. Met de aanstelling van een nieuwe medewerkster kan de gemeente Bedum meer aandacht besteden aan economische zaken. Bovendien is hiermee voorzien in een aanspreekpunt van de gemeente voor het bedrijfsleven. Voor vervanging van openbare verlichting is voor 2007 118.000,- beschikbaar. In 2007 worden oude lichtmasten in het gebied ten noordwesten van de Stationsweg en de Wilhelminalaan en het buitengebied te Bedum in nauwe samenspraak met omwonenden vervangen. Het komende jaar wordt voorzien in een gescheiden afvoer van hemelwater in de omgeving van de Goede Herderkerk te Bedum. Afhankelijk van de planvorming in de omgeving van de Riekele Prinsstraat en de Professor Boermastraat te Bedum wordt het rioleringsstelsel vervangen. Een werkgroep bestaande uit bewoners uit Onderdendam, medewerkers van de provincie en de gemeente hebben de laatste hand gelegd aan een eerste inrichtingsschets voor het centrum voor Onderdendam. Een van de uitgangspunten hierbij is om de verkeersdruk in het dorp te beperken. Eind 2006/begin 2007 wordt deze schets gepresenteerd aan de inwoners van Onderdendam. Uitwerking van de schets en aanvraag van subsidies voor de plannen vindt plaats in 2007.

Met ingang van 2007 werken de gemeente, de stichting Welzijn Bedum en het huis voor de Sport samen aan het programma Buurt-Onderwijs-Sport Impuls. Doel van dit programma is om achterstanden van jeugdigen van 4 tot 19 jaar op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport en bewegen aan te pakken. Bij wijze van proef is de afgelopen twee jaar een jongerenwerkster aangesteld. Het college is enthousiast over de wijze waarop hier invulling aan is gegeven en stelt daarom voor om structureel geld vrij te maken voor de aanstelling van deze jongerenwerkster. Per 1 januari 2007 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van kracht. Nieuw in deze wet is dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor hulp bij het huishouden en een aantal subsidieregelingen rond wonen en zorg.
Voor de Walfridusschool te Bedum staat de uitbreiding met een klaslokaal in 2007 op de planning. Ook participeert de gemeente in een werkgroep die buitenschoolse opvang door scholen en kinderopvangorganisaties regelt vanaf 2007.

Het college stelt voor om de afvalstoffenheffing te verhogen. Aanvankelijk was het nodig om dit tarief in 2007 te verhogen naar 100% kostendekkendheid. Het college verwacht extra inkomsten aan dividend van Essent en wil de inwoners hiervan mee laten profiteren. Omdat de hoogte van de dividenduitkering vooraf onzeker is, stelt het college voor de afvalstoffenheffing in beperkte mate te laten stijgen tot 94,8% kostendekkendheid. Huishoudens betalen hiervoor in 2007 19,10 meer dan het afgelopen jaar. Om tot een betere kostendekkendheid te komen stelt het college voor om het tarief
onroerende-zaakbelastingen en belasting op roerende woon- en bedrijfsruimten te verhogen met 2,75%. De tarieven voor hondenbelasting en begraafrechten zouden met 1,5% moeten stijgen.

Op dinsdag 7 en donderdag 9 november bespreekt de gemeenteraad de voorstellen van het college. Beide vergaderingen beginnen om 19.30 uur in het gemeentehuis. De vergaderingen worden bovendien uitgezonden op internet. Via www.bedum.nl/ris kan men de vergaderingen live (of later) bekijken.

Meer informatie over de begroting