Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uw kenmerk t.a.v. de staatssecretaris H.A.L. van Hoof uw brief van Postbus 90801 ons kenmerk U-20060193/KR 2509 LV DEN HAAG onderwerp herberekenen resultaten alternatieve armoedegrens datum 6 oktober 2006

Geachte heer Van Hoof,

In uw brief van 22 september j.l. verzoekt u het SCP - naar aanleiding van een vraag van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer- de mogelijkheden te bezien om voor de periode 2000-2006 resultaten te berekenen op basis van de onlangs gepresenteerde alternatieve armoedegrens. De cijfers zouden voor 25 oktober beschikbaar moeten zijn, zodat ze bij de begrotingsbehandeling van SZW betrokken zouden kunnen worden.

In onze publicatie Naar een nieuwe armoedegrens? (augustus 2006) zijn de cijfers tot en met 2000 gepresenteerd. Dit hangt samen met het feit dat het CBS in 2001 en 2002 geen Budgetonderzoek heeft uitgevoerd, en die gegevens zijn noodzakelijk om de hoogte van de nieuwe grens te kunnen bepalen. Onlangs hebben wij de beschikking gekregen over de CBS-Budgetonderzoeken 2003/2004, en die worden thans geanalyseerd. Zoals in de publicatie al werd aangekondigd verwacht het SCP in het Armoedebericht, dat aan het eind van dit jaar uitkomt, de armoedepercentages op basis van de nieuwe grens tot en met 2004 te kunnen presenteren.
Voor de latere jaren zullen dan echter geen realisaties voorhanden zijn. De armoedecijfers worden berekend door de grenzen toe te passen op een steekproef uit de belastinggegevens; en het is onvermijdelijk dat die pas geruime tijd na het jaar in kwestie beschikbaar komen (de aangiftes worden in het volgende belastingjaar gedaan, moeten vervolgens worden verwerkt door de belastingdienst, het CBS moet de steekproef trekken, verwerken en controleren, etc.). In het komende Armoedebericht wordt daarom, zoals gebruikelijk, een raming gemaakt voor de meest recente jaren. Die raming is echter uitsluitend beschikbaar voor de lage- inkomensgrens. Voor de nieuwe armoedegrens moet een andere ramingsmethodiek worden ontwikkeld, rekening houdend met het feit dat de Budgetonderzoeken 2005 en 2006 nog niet beschikbaar zijn. Dat vergt een afzonderlijk project, dat -gezien de vereiste tijd en menskracht- niet op korte termijn kan worden afgerond. Het is daarom niet mogelijk binnen afzienbare tijd de armoedepercentages op basis van de nieuwe grens voor de periode 2000-2006 vast te stellen.

Tot mijn spijt moet ik u dus berichten dat het op dit moment nog niet mogelijk is het verzoek van de Tweede Kamer te honoreren.

Met vriendelijke groet,

Prof. dr. P. Schnabel
Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau