Veilig Amsterdam


Stadsdeel De Baarsjes - Buurtoverleg en bewonerspanel: 80 procent voelt zich veilig

24/10/2006 - De veiligheidsbeleving bij de bewoners van de vijf buurten in De Baarsjes is divers. Uit de opkomst bij de verschillende buurtoverleggen in september en oktober blijkt ook dat het thema in de ene buurt meer leeft dan in de andere. Zo is overlast van jongeren in de Mercatorbuurt een belangrijk thema, terwijl in de Postjesbuurt verkeer als belangrijk onderwerp wordt gezien. In de eerste twee weken van oktober konden leden van het nieuwe elektronische bewonerspanel vragen beantwoorden over hetzelfde onderwerp: veiligheid.

Uit de resultaten van deze meting blijkt dat tachtig procent van de bewoners zich veilig voelt. Goede straatverlichting en levendigheid op straat dragen bij aan een veilig gevoel op straat, groepen jongeren, vandalisme en veel grofvuil en vuilnis op straat versterken het onveilige gevoel en geven overlast. Het Stadsdeel kan volgens bewoners de situatie vooral verbeteren door de inrichting van de openbare ruimte te verbeteren en meer inzet van milieupolitie. Zelf kunnen bewoners een bijdrage leveren door een gebeurtenis bij de (milieu)politie te melden en zelf kinderen en jongeren aan te spreken op vervelend gedrag.

Ook contact zoeken met buren en buurtgenoten en meewerken aan het schoonhouden van de buurt, draagt hieraan bij. De verslagen van de buurtoverleggen zijn binnenkort beschikbaar.