Time : 14:27:39
Date : 24 October 2006
Sender Name: Influenza

Het federale Geneesmiddelenagentschap heft blokkering van 86 000 griepvaccins afkomstig van Sanofi-Pasteur-MSD op

Gisteren besloot het Belgische Geneesmiddelenagentschap om alle Sanofi-Pasteur-MSD griepvaccins aanwezig op de Belgische markt uit voorzorg te blokkeren. In totaal ging dit over maximaal 86 000 griepvaccins op een totaal van meer dan 2 500 000 dosissen bestemd voor België. De reden hiervoor is dat er in Israël plots 4 personen waren gestorven waarbij niet volledig kon worden uitgesloten dat deze personen overleden omdat ze eerder een griepvaccin van de firma Sanofi-Pasteur-MSD kregen toegediend.

Het federale Geneesmiddelenagentschap ontving gisterenavond de bevestiging van de firma Sanofi-Pasteur-MSD dat het lot bestaande uit 86 000 griepvaccins dat vorige week op de Belgische markt terechtkwam, niet hetzelfde lot is als datgene waarmee de patiënten gevaccineerd werden.

De federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft gisteren contact opgenomen met de Wereldgezondheidsorganisatie om meer informatie in te winnen over wat er zich heeft voorgedaan in Israël.

Uit het onderzoek van de bevoegde overheid in Israël is gebleken dat er geen oorzakelijk verband is tussen de sterfgevallen die daar gesignaleerd werden en de vaccinatie tegen de seizoensgriep met het Sanofi-Pasteur-MSD griepvaccin.

Op basis van de bijkomende informatie die ondertussen werd bekomen kan de blokkering van het Sanofi-Pasteur-MSD griepvaccin met lotnummer A0847-1 opgeheven worden. Het griepvaccin mag terug voorgeschreven en verdeeld worden.

Het Belgische Geneesmiddelenagentschap benadrukt dat mensen die behoren tot risicogroepen zich best preventief laten vaccineren tegen de seizoensgriep. De griepvaccins die in ons land hiervoor gebruikt worden zijn veilig.

Contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.influenza.be