Rechtbank Maastricht


Persbureau respecteert anonimiteit rechters

Persbureau ANP is gestopt met het noemen van voornamen van rechters in zijn berichtgeving. Ook met het noemen van achternamen van rechters is het persbureau zeer terughoudend geworden. Het ANP geeft daarmee gehoor aan een verzoek van de Raad voor de rechtspraak.

Aanleiding voor het verzoek was een nieuwe algemene beleidslijn van het ANP voor een

veelvuldig gebruik van zowel voor- als achternamen. Dit voorjaar verzocht het persbureau aan lokale correspondenten om van alle personen die in hun artikelen werden genoemd. ook de voornaam te noteren. Het ANP zou daarmee slechts een trend volgen die door veel andere media is ingezet. De uitwerking van het nieuwe beleid bleef niet onopgemerkt. Een Haarlemse rechter zag zich met naam en toenaam terug in de krant. Rechtbank Haarlem verzocht de Raad vervolgens navraag te doen bij het ANP. Die gaf in eerste instantie aan niet te weten waarom rechters uitgezonderd zouden moeten worden van de nieuwe lijn.

De Raad heeft de hoofdredacteur er in een brief op gewezen dat rechters niet als privé-persoon rechtspreken, maar als lid van een instituut. âHet personaliseren van rechters kan afbreuk doen aan het gezag van de rechter en daarmee aan de acceptatie van rechterlijke uitsprakenâ, aldus de Raad. Het ANP gaf in een reactie aan voortaan zeer terughoudend te zullen zijn en per geval te beoordelen of het noemen van de achternaam van een rechter een functie heeft.

Afgaande op de berichten in de afgelopen maanden, heeft het persbureau zijn belofte gehouden. In vrijwel alle artikelen wordt nu gesproken over âde rechterâ of de âvoorzieningenrechterâ. In slechts een enkel geval wordt een achternaam genoemd.

Volgens het ANP is daarbij de ene magistraat de andere niet. Zo meldde het persbureau op 31 augustus dat politierechter W. Aardenburg 32 actievoerders van Milieudefensie veroordeeld had voor het in gevaar brengen van het luchtverkeer door op Schiphol een taxibaan te bezetten. De straf viel lager uit dan de eis van de officier van justitie âLodewijk van Zwietenâ.

Bron: Novum, oktober 2006

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 24 oktober 2006 Naar boven