Gemeente Tilburg

24-10-2006
Els Aarts en Eric Steenbakkers schenken koffie voor treinreizigers

Treinreizigers werden deze ochtend getrakteerd op een kop koffie met cake door wethouder Els Aarts en regiodirecteur NS Commercie Erik Steenbakkers. Daarmee openden ze symbolisch het nieuwe parkeerterrein en de omgeving van station Tilburg-West.

De afgelopen maanden is het parkeerterrein van station Tilburg-West op de schop gegaan. Het werd volledig vernieuwd en het naastliggende veld werd erbij getrokken. Het parkeerterrein heeft nu 244 plaatsen, bijna een verdubbeling ten opzichte van de oude situatie. Het fietspad is verplaatst voor de uitbreiding van het parkeerterrein. Verder werd een nieuwe fietsroute aangelegd vanaf het Kwekerijpad langs het spoor naar de rotonde op het kruispunt Wandelboslaan en Postelse Hoeflaan. Ook de fietskluizen en fietsbeugels zijn vervangen en verplaatst. Wethouder Els Aarts (verkeer & vervoer) is tevreden over het resultaat. De nieuwe stationsomgeving voldoet nu aan de parkeerbehoefte van het toenemend aantal treinreizigers en is beter bereikbaar en veiliger voor het verkeer. Door het verplaatsen van de fietskluizen wordt het stationsplein overzichtelijker en daardoor sociaal veiliger. Een inrichting die recht doet aan het station, waar dagelijks duizenden mensen gebruik van maken.

Kosten
De herinrichting van het parkeerterrein en omgeving gebeurde in samenwerking tussen NS Commercie en de gemeente Tilburg. De kosten voor deze werkzaamheden bedragen in totaal een miljoen euro. De nieuwe fietsroute werd aangelegd met subsidie van de provincie Noord-Brabant. De fietskluizen en beugels zijn betaald door de gemeente. Ze zijn overigens eigendom van NS. De overige kosten worden betaald door de gemeente en NS Commercie.

Parkeerbeleid NS
Ongeveer 8% van de treinreizigers komt met de auto naar het station. NS wil de tevredenheid van klanten over de parkeervoorzieningen verhogen maar wil ook nieuwe reizigers aantrekken. De uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen zorgt voor vermindering van de parkeeroverlast rond de stations. NS werkt samen met ProRail, Q-Park (betaalde terreinen) de gemeenten en provincies aan de parkeervoorzieningen. NS wil voor eind 2006 ruim 8.000 onbetaalde parkeerplaatsen aanleggen (57 terreinen). Tevens wil het 60 terreinen voor het betaald parkeren verbeteren (uitbreiding met 11.000 parkeerplaatsen).