Technische Universiteit Delft

Topsterrenkundige Imke de Pater gastdocent aan de TU Delft

De komende drie jaar is professor Imke de Pater, topwetenschapper op het gebied van planeetonderzoek, vier maanden per jaar gastdocent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. De eerste periode van vier maanden begint op 1 november 2006.

De Pater, hoogleraar aan de Universiteit van Californië in Berkeley, zal de komende drie jaar gastcolleges over haar vakgebied gaan verzorgen in Delft, telkens voor een periode van vier maanden. Ze is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoekers op planetair gebied.

Het werk van De Pater komt regelmatig in het nieuws. Zo was er deze zomer veel aandacht voor haar waarnemingen van de zogenoemde Kleine Rode Vlek van Jupiter (Red Spot Junior). Zij deed deze waarnemingen tijdens de passage van de Kleine Vlek door de veel bekendere Grote Rode Vlek op Jupiter. Verder ontdekte De Pater vorig jaar samen met andere wetenschappers een blauwe ring om Uranus en coördineerde ze de observaties van de inslag van de komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter in 1994.

Imke de Pater (1952) studeerde en promoveerde in Leiden. In 1980 vertrok ze naar de Verenigde Staten waar zij eerst werkte aan de Universiteit van Arizona. Sinds 1983 is ze hoogleraar aan de Universiteit van Californië in Berkeley.

De gastcolleges vormen een onderdeel van de mastervariant Earth and Planetary Observation van het masterprogramma Aerospace Engineering. Het gastdocentschap van professor De Pater aan de TU Delft wordt mede gesponsord door SRON (Stichting Ruimte-Onderzoek Nederland) en begint in november met het college AE4-890 Planetary Sciences.