Gemeente Den Haag

oktober 2006
Blijven investeren in kennisoverdracht over HIV en condoomgebruik bij risicogroepen (24 oktober)

Onderzoek RIVM en GGD Den Haag naar HIV-besmetting bij risicogroepen in Den Haag

Uit onderzoek in Den Haag naar HIV onder risicogroepen blijkt dat er misverstanden bestaan over het gebruik van condooms en het verspreiden van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). De resultaten van dit onderzoek ondersteunen het preventiebeleid van de GGD Den Haag. Dit beleid richt zich op een actief testbeleid, het verbeteren van kennis over de overdracht van SOA en op goed condoomgebruik.

Naar schatting is 0,2 procent van de Nederlandse bevolking met HIV geïnfecteerd (15-49 jarigen). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt in grote steden van Nederland groepen waarvan wordt verwacht dat het percentage HIV-geïnfecteerden hoger ligt. Ook wordt het seksuele gedrag onderzocht zodat kan worden ingeschat wat het risico is op verspreiding van HIV vanuit risicogroepen naar de rest van de bevolking.

Uit het recente onderzoek in Den Haag onder prostituees blijkt dat 3,5 procent van de prostituees besmet is met HIV. Besmetting komt het meest voor bij verslaafde prostituees (22,2 procent) en bij transseksuele prostituees (20 procent). Opvallend is dat van de overige vrouwelijke prostituees niemand HIV-positief was. Van de prostituees gebruikt 79 procent altijd condooms met klanten, maar ruim een derde rapporteert dat condooms regelmatig stuk gaan.

Migranten afkomstig uit gebieden waar HIV relatief vaak voorkomt vormen de tweede groep in het onderzoek. In Den Haag is 0,6 procent van de Antillianen, 0,7 procent van de Surinamers en 1,8 procent van de Ghanezen besmet met HIV. Tussen de 4 en 20 procent van deze migranten heeft onbeschermde sekscontacten gehad met tenminste twee partners in de zes maanden voor het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat tweederde van de migranten SOA-voorlichting heeft gehad. Toch zijn er veel misverstanden over het overdragen van SOA en het condoomgebruik.

Maatregelen
De GGD Den Haag richtte zich ook voor dit onderzoek op het voorkomen van SOA bij risicogroepen en het motiveren van mensen die risico hebben gelopen zich te laten testen op SOA en HIV, zodat de eventuele behandeling zo vroeg mogelijk kan worden gestart. Deze preventiemaatregelen worden gecontinueerd. Sinds oktober 2006 is het nieuwe SOA-centrum van de GGD Den Haag dagelijks geopend, specifiek gericht op risicogroepen. Daarnaast kunnen prostituees voor SOA-onderzoek dagelijks terecht in gezondheidscentrum Nieuw-Schilderswijk en bezoeken verslaafde prostituees

de 24-uurs opvangvoorziening in de Zamenhofstraat. Daar zijn condooms verkrijgbaar en zijn de medewerkers bijgeschoold op het terrein van SOA-preventie. Er is bovendien een wekelijks medisch spreekuur. SOA-preventie bij migrantengroepen heeft al jaren de aandacht van de GGD, waarbij vooral het bespreekbaar maken van het onderwerp binnen de verschillende groepen prioriteit heeft. Er zijn projecten gericht op Antillianen, Afrikanen en andere groepen migranten in Den Haag.

Het onderzoek dat het RIVM in samenwerking met de GGD Den Haag uitvoerde in het najaar van 2005 maakt onderdeel uit van de HIV-surveillance in Nederland. De Haagse uitkomsten vertonen grote overeenkomsten met de resultaten in Rotterdam en Amsterdam.