Gemeente Den Haag

oktober 2006
Gezamenlijke aanpak illegale kamerverhuur succes (24 oktober)

De gezamenlijke aanpak van de gemeente Den Haag en de corporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia om illegale kamer- en beddenverhuur tegen te gaan, werpt zijn vruchten af. De doelstellingen om op jaarbasis hiervoor 100 corporatiewoningen aan te pakken, zijn ruimschoots gehaald. De aanpak wordt dan ook voortgezet.

De resultaten staan in de evaluatie van de samenwerking met de corporaties bij de aanpak van onrechtmatig wonen. Het college van burgemeester en wethouders heeft het vandaag behandeld. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): "Het is prettig om te zien dat de investeringen resultaat opleveren. Illegale kamerverhuur en overbewoning is dan ook een probleem dat om een actieve aanpak vraagt. De veiligheid en leefbaarheid van veel wijken is er immers mee in het geding."

Met de samenwerking bij de aanpak van onrechtmatig wonen is in juni 2004 gestart. Sindsdien zijn er 397 meldingen vanuit het Meldpunt Onrechtmatig Wonen aan de corporaties overgedragen. Daarnaast heeft de gemeente samen met de corporaties 172 huisbezoeken afgelegd. Uiteindelijk is in de periode juni 2004 - december 2005 door de corporaties bij 179 panden de illegale kamerverhuur beëindigd en is het pand weer geschikt gemaakt voor gezinsbewoning. Het streven is in 2006 150 woningen weer geschikt te maken voor gezinsbewoning.
De gemeente Den Haag en de corporaties onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om niet alleen bij situaties van illegale kamer- en beddenverhuur maar ook bij de aanpak van situaties van illegale onderverhuur samen te werken.