Unicef



Ghana: zingende moeders strijden tegen kindersterfte 24 oktober 2006, Akuka - In Akuka, een kleine boerengemeenschap in het uiterste noordoosten van Ghana, maakt een clubje zingende moeders het leven van de kinderen in het dorp een stuk gezonder.

De zingende moeders van Akuka zingen liederen vol tips voor een goede gezondheid en hygiëne. Foto: Unicef Ghana/2006 De zingende moeders van Akuka zingen liederen vol tips voor een goede gezondheid en hygiëne. Foto: Unicef Ghana/2006

De moeders geven namelijk al zingend adviezen. Over het belang van hygiëne, dat kinderen gevaccineerd moeten worden en dat baby's het best gedijen op moedermelk. Over met insecticiden behandelde muskietennetten die bescherming bieden tegen malaria en dat met hiv besmette moeders het virus kunnen overdragen op hun ongeboren kinderen.

De liederen van de moeders zijn heel belangrijk in Ghana, waar elk jaar ongeveer 74.000 kinderen onder de vijf jaar overlijden aan ziektes die te voorkomen waren geweest. De hoge kindersterfte wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan kennis bij de bevolking over hoe zieke kinderen behandeld moeten worden. Vooral in arme en moeilijk bereikbare gemeenschappen is dit het geval.

Repeteren onder de baobab De club zingende moeders in Akuka telt 45 leden en repeteert twee keer per week onder een schaduwrijke baobab. Met hun liederen verhogen ze bij de vrouwen in het dorp de kennis over gezondheid en hygiëne en een aantal leden gaat ook nog eens de huizen langs om hun boodschap over te brengen. Aberige Awoligu, componiste van de liederen en leidster van de zingende moeders: "We treden ook op bij de mensen thuis, vooral voor gezinnen met baby's."

De muziek van de zingende moeders bereikt, mede dankzij Unicef en het Rode Kruis, in Ghana een steeds groter publiek. De liederen zijn verkrijgbaar op cd en cassette en de groep heeft ze ook vertaald in de diverse lokale talen die in Ghana gesproken worden.

Clubs zijn heel belangrijk In het noorden van Ghana zijn honderden door het Rode Kruis gesponsorde moederclubs actief die de vaak ongeletterde vrouwen boodschappen over gezondheidzorg en hygiëne overbrengen. Unicef werkt in West- en Centraal-Afrika samen met regeringen aan een programma om de gezondheid van kinderen te verbeteren en ziet deze clubs ook als een zeer belangrijk middel om de hoge kindersterfte in het noordoosten van Ghana omlaag te brengen.