Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Rijkswaterstaat verleent vergunningen digitaal

Nieuwsbericht | 24-10-2006

Het aanvragen van vergunningen voor het beginnen van een kanoverhuurbedrijf aan de Maas kan vanaf nu digitaal. Het is slechts één voorbeeld van vergunningen die nodig zijn in het kader van de Wet Beheer Rijkswaterstaatswerken (Wbr) die nu digitaal kunnen worden aangevraagd. Het digitale loket is het eerste belangrijke resultaat van een landelijk programma van Rijkswaterstaat om meer diensten via internet af te handelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan vijftig procent van de klanten van Rijkswaterstaat aanvragen en correspondentie digitaal via internet wil afhandelen.

Als een burger of een bedrijf iets wil doen in de nabije omgeving van een object dat in beheer is van Rijkswaterstaat dan moet daarvoor een Wbr vergunning worden aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan eerder genoemd kanoverhuurbedrijf, of aan een reclamezuil direct langs een snelweg. Via internet kan ook de voortgang van de aanvragen kan digitaal worden gevolgd worden. Met het digitale loket worden ook de administratieve lasten beperkt. Bovendien zijn vergunningaanvragen via het elektronische loket sneller te beoordelen.

Rijkswaterstaat treft verdere voorbereidingen om ook voor de overige wetten waarvoor zij verantwoordelijk is, vergunningen digitaal te kunnen aanvragen, volgen en behandelen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld de Scheepsverkeerswet, Wegenverkeerswetgeving en de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren.

Kijk voor meer informatie op de vergunningensite van Rijkswaterstaat