Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wegwerken wachttijden jeugdzorg ligt op koers

Persbericht, 24-10-2006

Van de ruim vijfduizend kinderen die de provincies dit jaar extra zouden gaan helpen om de wachtlijst in de jeugdzorg weg te werken, hebben er inmiddels ruim drieduizend hulp gekregen. Daarmee zijn de prestatieafspraken tussen staatssecretaris Ross van VWS en de provincies voor 58 procent gerealiseerd. Dit schrijft Ross vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De provincies hebben deze prestaties geleverd tussen mei en 1 oktober. Op 28 april spraken ze met Ross af dat er op 1 januari 2007 geen kinderen langer dan negen weken op jeugdzorg hoeven te wachten, na de indicatiestelling.
De tussenstand per 1 oktober laat zien dat de meeste kinderen hulp krijgen via dagbehandeling en ambulante hulp. De plaatsingen in instellingen komen nu op gang. Dit heeft voornamelijk te maken met de tijd die nodig is om nieuwe locaties in te stellen en nieuw personeel aan te trekken. Verder blijkt dat het aantal jeugdigen dat geholpen is, per provincie zeer uiteenloopt.
Ross gaat ervan uit dat alle provincies en grootstedelijke regio's hun doel voor het eind van dit jaar zullen bereiken. `Provincies en zorgaanbieders leveren een gigantische prestatie', aldus Ross.

Advies- en Meldpunten Kindermishandeling
Ross is nog niet tevreden over het wegwerken van de wachtlijsten bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's). Hoewel veel regio's aantonen dat het werken zonder wachtlijsten haalbaar is met de huidige middelen zijn er zes provincies die achterblijven met het wegwerken van hun wachtlijst. Ross heeft van deze achterblijvers inmiddels plannen ontvangen over de manier waarop zij vanaf 1 januari 2007 structureel binnen de wettelijke normen kunnen werken. De plannen bevatten concrete en harde afspraken tussen de provincie en het Bureau Jeugdzorg.

Ross trok in 2005 al 6 miljoen euro uit om de wachttijden bij de AMK's weg te werken. Nu stelt ze voor 2006 en 2007 samen eenmalig een extra bedrag van 5 miljoen euro ter beschikking voor de AMK's. Dit budget gaat deels naar de plannen van de zes provincies die op achterstand staan. Een ander deel gaat naar de overige provincies, die hiermee de stijging van het aantal meldingen kunnen opvangen. Ook wordt een deel ingezet om de flexforce van het Leger des Heils voort te zetten tot 1 januari 2008.