Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 24 oktober 2006 101006N

Gemeente Nijmegen wil samenhangend ontwerp voor donjon en Valkhofpark

Het Nijmeegse gemeentebestuur gaat op zoek naar samenhangende voorstellen voor de herbouw van de donjon en de opknapbeurt van het Valkhofpark. Hiermee komt gemeente tegemoet aan een belangrijk kritiekpunt van de staatssecretaris op de herbouwplannen. Tijdens een referendum in maart van dit jaar sprak een meerderheid van 60% van de Nijmeegse bevolking zich uit voor herbouw van de donjon.

Geïnteresseerde ontwikkelaars worden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de donjon vergezeld van een plan voor de invulling, een financiële onderbouwing en een bieding. Voor het Valkhofpark kunnen ze volstaan met een ontwerp; de verdere uitwerking en uitvoering hiervan komt voor rekening van de gemeente. De gemeente en een onafhankelijke commissie selecteren uit de inzendingen het beste plan.

Het Valkhofpark moet zoveel mogelijk moet worden teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Zocher senior. De kaders hiervoor staan in het Toekomstperspectief Valkhof/Hunnerpark dat in september 2005 is vastgesteld door de Raad. Belangrijke voorwaarde voor het ontwerp van de toren is dat een zo authentiek mogelijk beeld ontstaat, in elk geval aan de buitenzijde maar het liefst ook voor het interieur. Een andere voorwaarde is dat (een deel) van het gebouw straks openbaar toegankelijk moet zijn. Voorafgaand aan het referendum heeft de gemeente bovendien bepaald geen geld te zullen steken in de herbouw van de donjon.

De wijze van aanbesteden staat beschreven in een Plan van aanpak, dat nog zal worden voorgelegd aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De aanbesteding kan naar verwachting begin 2007 starten. In het najaar van 2007 worden de plannen gepresenteerd en vindt de beoordeling plaats. Na besluitvorming eind 2007 start de bouw op z'n vroegst in 2010.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380