Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 24 oktober 2006 061010R

Twaalf miljoen voor brandveiligheid gemeentepanden

De gemeente steekt ruim tien miljoen euro in het brandveilig maken van tweehonderd gebouwen. Huurders van nog eens zestig gemeentepanden besteden naar schatting twee miljoen euro aan brandveiligheidsmaatregelen. Nijmegen wil de brandveiligheid van gemeentegebouwen op deze manier zo snel mogelijk aan de regels laten voldoen.

Nijmegen wil dat gemeentegebouwen zoals parkeergarages, wijkcentra, kantoren, sportzalen, zwembaden, bibliotheken, concertgebouw en schouwburg zo snel mogelijk aan de veiligheidseisen voldoen.

De gemeente beheert 270 gebouwen waarvan de brandveiligheid verbeterd moet worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft als doel gesteld dat alle gebouwen, waarvoor een gebruikersvergunning nodig is, vóór 1 januari 2007 op orde zijn dan wel gehandhaafd worden.

De gemeente heeft al circa 130 gebouwen in orde gemaakt. Van nog zo'n 40 panden moet de brandveiligheid voor het einde van het jaar verhoogd zijn. De resterende 100 gebouwen worden in 2007 afgewerkt. Hier gaat het om gebouwen waar geen gebruiksvergunning voor nodig is. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet meer dan vijftig mensen in vertoeven en nooit overnachtingen plaatsvinden.

De gemeente is in 207 gevallen verantwoordelijk voor de kosten, in totaal ruim tien miljoen euro. Aanpassingen aan 63 panden zijn voor rekening van de huurders. Hiermee is naar schatting ruim twee miljoen euro gemoeid. Omdat veel huurders gesubsidieerde instellingen zijn, zoeken zij met de gemeente naar oplossingen voor de ontstane financiële problemen.

De aanpassingen die nodig zijn om gebouwen brandveilig te maken, variëren van grote verbouwingen voor het aanleggen van sprinklers, vluchtwegen, extra wanden en brandvertragende deuren, tot het installeren van rookmelders, kleppen in ventilatiekanalen en noodverlichting. In bestaande gebouwen is dit niet altijd even eenvoudig. In concertgebouw De Vereeniging bijvoorbeeld moesten de rookmelders in verband met het monumentale karakter in de plafondrozetten worden geplaatst met onzichtbaar weggewerkte verbindingskabels.

De brandweer controleert de juiste naleving van de brandveiligheidsregels. Wanneer een gebruiker niet op tijd voldoet aan de wettelijke eisen, volgt een handhavingstraject met uiteindelijk een dwangsom. Het kan ook voorkomen dat de gemeente als verhuurder de huurovereenkomst opzegt.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380