Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 24 oktober 2006 061024R

Proef met gsm-parkeren succes

De vorig jaar gestarte proef met gsm-parkeren in Nijmegen is succesvol verlopen. Van de gebruikers geeft 94 procent aan tevreden te zijn over het betalen van je parkeergeld met de mobiele telefoon. De gemeente voert het gsm-parkeren daarom definitief in.

Om gebruik te kunnen maken van gsm-parkeren dienen automobilisten zich eenmalig aan te melden bij een aanbieder van digitale parkeerdiensten. De abonnee die zijn auto ergens parkeert meldt zich aan en af via zijn mobiele telefoon. Hij betaalt hierdoor niet meer dan de werkelijk gebruikte parkeertijd. Dit systeem wordt al gebruikt in het buitenland en in andere steden in Nederland, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag. Is de gebruiker eenmaal geregistreerd, dan kan hij in al deze steden parkeren met gebruik van de mobiele telefoon.

In Nijmegen is het experiment met gsm-parkeren uitgevoerd door de firma Park-Line. Automobilisten kunnen in Nijmegen met deze dienst op alle betaalde parkeerplekken in de open lucht terecht. Park-Line heeft in ruim een jaar zo'n 1000 klanten in en om Nijmegen geworven. Ook klanten uit andere steden maakten in Nijmegen van het gsm-parkeren gebruik. Een onderzoek onder de Nijmeegse klanten heeft uitgewezen dat 94 procent van de gebruikers tevreden is. Zij geven hiervoor een aantal redenen op: - berekening van te betalen bedrag op basis van werkelijke parkeertijd; - betaling aan het einde van de maand via de bankrekening; - geen kans op een bon bij onvoorzien later terugkeren bij de auto; - geen gehannes met muntgeld en, bij regen, droog betalen in de auto. Wel klaagden sommige deelnemers over het risico dat men vergeet zich af te melden nadat men de parkeerplaats heeft verlaten. Dit kan voorkomen worden doordat de parkeerder de mogelijkheid heeft om via een sms geïnformeerd te worden dat er nog geen afmelding is ontvangen.

Park-Line (www.park-line.nl) blijft actief in Nijmegen, maar de gemeente wil ook andere providers benaderen om deze dienst aan te bieden zodat de prijs omlaag kan. Daarnaast overweegt de gemeente in de toekomst voorzieningen aan te brengen in parkeergarages zodat automobilisten daar ook met hun mobiele telefoon kunnen afrekenen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 2380

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen