Time : 16:15:06
Date : 24 October 2006
Sender Name: SETCa-BBTK

BBTK rekent op vrijspraak voor 2 veroordeelde actievoerders

Twee BBTK-militanten die op 8 december 2005 deelnamen aan een stakingspiket in Antwerpen (in het kader van de vakbondsstrijd tegen het Generatiepact) werden na een pietluttig incident in een winkel veroordeeld.

De vakbondsacties van het najaar 2005 tegen het zogenaamde Generatiepact zijn zeker nog niet vergeten door de tienduizenden militanten die eraan deelgenomen hebben. Voor enkelen onder hen is de nasleep nog iets bitterder: zij werden gerechtelijk vervolgd en hun rechtszaak komt opnieuw ter zitting op woensdag 25 oktober in Antwerpen.

Jan F. en Frank J. zijn twee actieve BBTK-militanten (1) die als bediende in een Antwerps filiaal van een grote winkelketen werken. Zij namen ook vol overtuiging deel aan de nationale stakingsdag van de handelssectoren op 8 december 2005, het derde grote actiemoment in de strijd tegen het Generatiepact.

In het voorjaar van 2006 werden Jan en Frank, in een voor België ongeziene procedure van snelrecht, correctioneel veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, waarvan 1 maand effectief.

De reden is onvoorstelbaar banaal: pietluttige en betwiste schade die beide militanten zouden veroorzaakt hebben in een Antwerpse supermarkt tijdens die stakingsdag. De rechter beoordeelde de feiten als "blind geweld", en de straf als "een gepast signaal" ter beteugeling van "gewelddadige stakingsacties".

Hoewel de regiomanager van de betrokken winkelketen, na overleg met de vakbond, de klacht had ingetrokken (13 maart 2006), zette de procureur de zaak toch door en werden beide militanten bij verstek veroordeeld (vonnis van 26 april 2006). Het verzet tegen dit vonnis wordt morgen, woensdag behandeld. De zitting vindt plaats in het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen, vanaf 9.00u.

BBTK vindt de gevolgde snelrechtprocedure èn het vonnis zwaar overtrokken, te meer omdat de schadeklacht door de eisende partij was ingetrokken.

Vrijspraak lijkt ons dan ook de enige gepaste afsluiting van deze rechtszaak.

Namens BBTK,

Marianne Gestels, voorzitter BBTK-Antwerpen - gsm: 0478 20 22 24 Georges Seclef, secretaris BBTK-Antwerpen - gsm: 0476 47 79 00 Jan De Weghe, federaal secretaris BBTK - gsm: 0475 57 64 48 Erwin De Deyn, voorzitter BBTK - gsm: 0475 27 31 33 Myriam Delmée, ondervoorzitter BBTK - gsm: 0474 74 44 04

(1) Om redenen van privacy vermelden we hier niet de echte nemen van de twee betrokken winkelbedienden, noch van het bedrijf waar ze nog steeds in dienst zijn en hun vakbondsmandaat uitoefenen.