Nederlander verandert niet van zorgverzekeraar

Marketresponse b.v.

Leusden, 23 oktober 2006

Nederlander verandert niet van zorgverzekeraar

De nieuwe campagnes van de zorgverzekeraars op radio en TV zijn weer begonnen. Onlangs maakte DSW als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premies voor 2007 bekend. In de komende weken zullen de andere maatschappijen volgen en zal de strijd verder ontbranden. Vorig jaar wisselde ongeveer 20% van de Nederlanders van zorgverzekeraar. MarketResponse peilde of Nederlanders zich al opmaken voor een nieuwe oriëntatie- en overstapronde.

De resultaten
Bijna een jaar na de invoering van het nieuwe zorgverzekeringstelsel toont Nederland nog maar weinig interesse in de basisverzekering. Slechts 1 op de 5 Nederlanders gaat zich er dit najaar (misschien) in verdiepen. Hiervan verwacht slechts 1 op de 6 over te stappen. Dit betekent dat op dit moment slechts 4% van plan is over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is vergelijkbaar met de switch die in het oude ziektekostenstelsel te zien was onder ziekenfondsverzekerden.
Een ander resultaat: vrijwel niemand weet dat de huidige zorgverzekering voor 1 november moet worden opgezegd als men per 1 januari van zorgver-zekeraar wil veranderen. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketResponse gehouden onder een representatieve groep van 500 personen van 18 jaar en ouder.

Meer gedetailleerde resultaten
55% van de Nederlanders geeft aan zich zeker niet te gaan oriënteren op een nieuwe zorgverzekering. Nog eens 24% doet dit waarschijnlijk niet. Meest genoemde redenen om niet te oriënteren zijn enerzijds de tevredenheid met de huidige verzekeraar en anderzijds het voordeel dat men geniet van een collectief contract. De intentie tot oriëntatie is hoger bij mensen die nu nog individueel verzekerd zijn dan bij collectief verzekerden. Dit blijkt uit de volgende tabel: Totaal Collectief Individueel Verzekerd verzekerd Zeker wel 6% 4% 7% Waarschijnlijk wel 8% 6% 10% Misschien wel/niet 6% 8% 5% Waarschijnlijk niet 24% 25% 22% Zeker niet 55% 56% 55%

De groep die zich gaat oriënteren is duidelijk kleiner dan vorig jaar. Toen gaf 48% van de ondervraagde personen aan zich (zeker of waarschijnlijk) te gaan oriënteren. Dat percentage liep gedurende het najaar nog verder op. Nu is dat dus slechts 14%.

Zorgverzekeraar DSW maakte als eerste de nieuwe premie voor de basisverzekering bekend. Deze nieuwe jaarpremie komt uit op EUR 1137, EUR 87 meer dan dit jaar. Naar verwachting zullen de overige zorgverzekeraars hun nieuwe premies rond half november bekend maken. Als de premiestijgingen rond dezelfde orde van grootte liggen als die van DSW, zal slechts een kleine groep switchen. Als er wel wat verschillen zijn in de premiestijgingen en/of er veel werkgevers van collectiviteit veranderen kan het switchpercentage nog oplopen naar ongeveer 7 a 8%.

Gevraagd naar de uiterste opzegdatum, blijkt dat slechts een kleine groep Nederlanders een idee heeft tot wanneer hij zijn zorgverzekering kan opzeggen. De meest genoemde data zijn
1 november (10%) en 1 januari (12%) . 1 november is op dit moment nog formeel de juiste. Minister Hoogervorst heeft echter een voorstel ingediend om het mogelijk te maken ook in december nog op te zeggen.

Onderzoeksmethodiek
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van telefonische interviews en opgenomen in een omnibus, binnen het panel van MarketResponse: De Onderzoek Groep. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 11 t/m 17 oktober 2006, onder een representatieve steekproef van 500 personen van 18 jaar en ouder die (mede) verantwoordelijk zijn voor de keuze van een zorgverzekeraar.

Contact:
MarketResponse Nederland BV
Wolter Kloosterboer (W.Kloosterboer@marketresponse.nl) tel: 033-3303333 of 06-20618614 Simone Mutsaers (S.Mutsaers@marketresponse.nl) tel: 033-3303333

Publicatie uitsluitend met bronvermelding