MKB-Nederland

24-10-2006
Harde criteria nodig bij zondagopenstelling winkels (Persbericht)

Om oneerlijke concurrentie in de zondagopenstelling van winkels tegen te gaan, moeten op centraal niveau harde criteria worden ingevoerd. Ons land zou de erkenningscriteria toeristische centra die de Belgische federale regering onlangs heeft vastgesteld hierbij hiertoe als voorbeeld kunnen gebruiken, stelt MKB-Nederland.

Op dit moment zijn gemeenten vrij om zelf te bepalen of winkels op zondag open mogen zijn. Als (valse) legitimatie gebruiken ze vaak toerisme. Dit gaat zover dat zelfs een gemeente als Almere zich recent tot toeristische trekpleister heeft uitgeroepen. MKB-Nederland acht de tijd daarom rijp dat op nationaal niveau objectieve toetsingscriteria worden ingevoerd.

Bij onze zuiderburen moeten gemeenten aan acht criteria voldoen om de erkenning als toeristische gemeente te krijgen. Zo moet er ondermeer tenminste één bezienswaardigheid zijn van minimaal 5.000 bezoekers per jaar en 55.000 toeristische overnachtingen op jaarbasis worden geboekt. De impact op de lokale handel moet helder zijn.

MKB-Nederland vindt deze nieuwe Belgische wet een prima eerste uitgangspunt om ook in Nederland tot nationaal geldende spelregels te komen die een gelijk speelveld bieden voor alle ondernemers. Uit de evaluatie van de Winkeltijdenwet, die onlangs naar de Tweede Kamer is gezonden, komt naar voren dat tweederde van de Nederlandse consumenten de huidige openingstijden voldoende vindt. Verder verkiest 75 procent van de winkeliers de eigen zondagsrust boven openstelling.

061024_Winkeltijdenwet.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2006 | Disclaimer |