Brandweerlieden dienen massaal klacht in bij arbeidsinspectie

Abvakabo fnv

Brandweerlieden dienen massaal klacht in bij arbeidsinspectie

De huidige werkroosters van brandweerlieden zijn in strijd met Europese en Nederlandse arbeidswetgeving. Brandweerlieden moeten nu structureel 6 uur langer werken dan de 48 uur die gemiddeld per week is toegestaan. Omdat de werkgevers zelf niet met een oplossing komen, hebben de brandweerlieden nu massaal klachten gestuurd naar de arbeidsinspectie. De actie is een initiatief van Abvakabo FNV. In de afgelopen weken ontving de inspectie honderden brieven uit het hele land.

Verplichte aanwezigheid op de werkvloer wordt door het Europese Hof als arbeidstijd aangemerkt. Maar dat is nog niet doorgevoerd in de roosters van brandweerlieden. Die zijn daardoor in strijd met de Europese Regelgeving en het Arbeidstijdenbesluit dat op 1 juni van kracht werd. Het is dus zeker dat de roosters uiteindelijk moeten worden aangepast. Maar werkgevers komen niet in actie, niet om de roosters aan te passen en ook niet om tekorten aan personeel op te lossen die hierdoor zullen ontstaan.

De VNG is van mening dat de nieuwe roosters ook gevolgen moeten hebben voor de beloning van brandweerlieden. ABVAKABO is het daar niet mee eens. In de regelgeving is bepaald dat werknemers geen nadelen mogen ondervinden van de aanpassing. De bond is tegen de gemeente Den Haag al een procedure gestart over de gevolgen van beloning. De Rotterdamse rechtbank deed al eerder uitspraak in een zaak die bandweerlieden daar hadden aangespannen over het werken volgens de nieuwe roosters. De rechter besliste toen dat werkgevers verplicht zijn om over te stappen op het nieuwe rooster, maar gaf de werkgever daarvoor nog even wat tijd. Dat is inmiddels een half jaar geleden. Er is nu opnieuw een zaak ingediend, omdat de OR in Rotterdam vindt dat er nu voldoende tijd verstreken is.