Waterschap Vallei & Eem

PERSBERICHT 06 -26

Datum: 24 oktober 2006

Waterschap legt stuw aan bij Barneveld

Om de natuur in de omgeving van de landgoederen Erica Noord en Otelaar in Barneveld weer te laten herstellen, legt Waterschap Vallei & Eem begin volgend jaar een nieuwe stuw aan in de Kleine Barneveldse Beek. De natuur langs de Kleine Barneveldse Beek is de laatste decennia verdroogd. Het waterpeil in de beek zal ter hoogte van het landgoed Otelaar ongeveer 20 tot 40 centimeter stijgen. Ook wil het waterschap deze beek over 400 meter weer laten kronkelen. Daardoor wordt de waterstand over het gehele traject hoger en zal de natuur- en landschappelijke waarde toenemen. De particuliere eigenaar van het nieuwe landgoed Otelaar stelt grond ter beschikking om de beek weer een meanderend karakter te geven. Veertig tot vijftig jaar geleden werden kronkelende beken juist rechtgetrokken om het water sneller te kunnen afvoeren. Daarbij werd weinig rekening gehouden met de natuurwaarden.

Verder wordt de stroomgeul van Kleine Barneveldse Beek versmald van 6 naar 3 meter en maakt het waterschap de beek ook minder diep. Bij hevige regenval stroomt de beek wel door een bredere bedding. De maatregelen kosten ongeveer E 42.000,-. Het waterschap verwacht ongeveer voor E 7.000 aan subsidies te ontvangen. Door de loop van de beek weer meer te laten kronkelen, voldoet hij ook straks aan het streefbeeld dat voor de beek is vastgesteld voor de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.

'Natuurgebieden Hel en Blauwe Hel mogen niet
lijden onder nieuwbouwwijk Veenendaal - Oost'

De natuurgebieden De Hel en de Blauwe Hel bij Veenendaal mogen - ook tijdens de bouw - geen schade ondervinden van de bouwactiviteiten in Veenendaal - Oost. De natuur in deze gebieden is sterk afhankelijk van hoge grondwaterstanden en kwel. Kwel is grondwater dat door de opwaartse druk omhoog komt. Daar heeft het Dagelijks Bestuur van het waterschap met nadruk aandacht voor gevraagd bij het vaststellen van het rapport over de uitwerking van de waterhuishouding in Veenendaal - Oost. Vooral tijdens de bouw mag de grondwaterstand in de beide natte natuurgebieden niet worden beïnvloed door bronneringen. Bij het bouwen van nieuwe huizen is het noodzakelijk om de grondwaterstand tijdelijk lokaal te verlagen.

Waterberging in Veenendaal - Oost
Het rapport geeft aan dat er na de bouw geen nadelige invloed op de beide natuurgebieden zal zijn. Zonder dat er wateroverlast ontstaat, kan bij hevige regenval 30 miljoen liter water uit het Valleikanaal worden opgevangen in de watergangen in Veenendaal - Oost. Dat is nodig omdat de nieuwe woonwijk deels in het waterbergingsgebied van het Binnenveld ligt. De waterpeilen zijn in delen van de nieuwe wijk wat lager dan aanvankelijk de bedoeling was. Ze zijn goed afgestemd op de huidige bebouwing en beplanting. Zo treedt geen schade op door wisselingen in grondwaterstanden. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap heeft het Waterstructuurplan Veenendaal - Oost vastgesteld.

Bedrijventerrein A12 Ede - Veenendaal
Ook het Waterhuishoudingplan voor het bedrijventerrein A12 Ede - Veenendaal is door het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem vastgesteld. In het rapport zijn de afspraken over water tussen gemeente en waterschap vastgelegd. Het gaat daarbij onder andere om: mogelijkheden voor waterberging, riolering, het watersysteem en het beheer en onderhoud ervan. De uitgangspunten bij het opstellen van het plan waren:
- water zo lang mogelijk vasthouden;

- bebouwing mag geen invloed hebben op het grondwater;
- verontreiniging zoveel mogelijk tegengaan;
- waterschap en gemeenten streven naar doelmatigheid bij het waterbeheer.

Meer informatie bij: Ton Melgers

Telefoon: 033 - 43 46 329 of ev. 06 21 56 33 87

|                                                                                  |
---- --