Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Astrid Kools uit Bergen op Zoom is gekroond

Nieuw gezicht voor Proefdiervrije cosmetica bekend!

Den Haag, 24 oktober 2006
Astrid Kools uit Bergen op Zoom is vandaag door Marijke Helwegen gekroond tot de eerste miss Proefdiervrije Cosmetica in Nederland. Zij werd gekozen uit 36 modellen uit 12 provincies. Astrid Kools zal het komend jaar proefdiervrije cosmetica promoten en bewustwording rond dit thema versterken onder jonge meiden. Zo zal de cover van de Proefdiervrij Cosmeticagids haar foto gaan dragen. Maar ook zullen we Astrid bij andere evenementen van Proefdiervrij zien.

De finale vond plaats in Odeon te Amsterdam. Na twee rondes werd Astrid door een deskundige jury bestaande uit Bas Muijs, Joris Putman, Belinda Meuldijk, Fajah Lourens en Marja Zuidgeest uitgekozen tot Miss Proefdiervrij 2006. Marijke Helwegen, coach van de finalisten gedurende deze dag, kroonde de gelukkige ambassadrice van proefdiervrije cosmetica.

Verantwoord
De finale is het slotstuk van de meest diervriendelijke missverkiezing in Nederland. De afgelopen maanden hebben bijna 700 vrouwen deelgenomen aan de regionale voorrondes. Het groot aantal deelnemers geeft wel aan dat steeds meer jongeren zich bewust zijn van het onnodige dierenleed voor het mooi zijn van de mens. Marja Zuidgeest, directeur Vereniging Proefdiervrij: "Proefdiervrij ziet het vooral als teken dat meiden verantwoord mooi willen zijn. Het testen van cosmeticaproducten is echt niet meer van deze tijd. Deze missfinale van vandaag is het bewijs hier van." Het komend jaar zullen we Astrid nog vele malen zien. Zo zal zij op de cover van de proefdiervrije cosmeticagids te zien zijn.

Dierproeven
In Europa zijn jaarlijks 38.000 dieren slachtoffer van cosmeticaproeven. In Nederland is het doen van dierproeven voor cosmetica sinds 1997 verboden. Dat neemt niet weg dat de winkels hier vol liggen met cosmetica waarvoor in het buitenland diertesten worden gedaan. Met deze modellenwedstrijd wil de vereniging Proefdiervrij mensen bewust maken van het feit dat de meeste make-up op dieren is getest. Dat goede make-up niet op dieren getest hoeft te zijn, bewijzen de ruim 130 merken die in de cosmeticagids staan; een overzicht is te vinden op www.proefdiervrij.nl.