Erasmus MC


24-10-2006: Stamceltherapie verbetert hartspierfunctie na infarct

Met behulp van MRI werden voor het eerst de effecten van stamceltransplantatie op de lokale hartfunctie en vorm van de hartkamer in beeld gebracht. Transplantatie van skeletspierstamcellen naar de plek van een hartinfarct zorgt voor herstel van de lokale hartfunctie, althans in een diermodel. Ewout-Jan van den Bos komt tot deze conclusie op basis van zijn onderzoek bij het Thoraxcentrum van het Erasmus MC naar stamceltherapie. Morgen promoveert van den Bos op zijn onderzoek.

Van den Bos gebruikte voor het eerst de MRI-techiek in het onderzoek naar het effect van stamceltransplantatie in het hart in een konijnenmodel. Transplantatie van skeletspierstamcellen verbeterde niet alleen de functie maar ook de vorm van de hartkamer. Om het effect van de stamcellen op de plaats van het infarct in beeld te kunnen brengen, werd verder een nieuwe methode ontwikkeld in samenwerking met Duke University in Amerika om cellen met ijzerdeeltjes te merken. Zo kunnen deze stamcellen met behulp van MRI ook gevolgd worden na injectie.

Bij een hartinfarct sterft een gedeelte van de hartspier af door zuurstofgebrek. Hierdoor verslechtert de spierfunctie die het hart in staat moet stellen het bloed door het lichaam te pompen. Van stamceltherapie was bekend dat het een positief effect heeft op het hele hart na een hartinfarct. Met behulp van MRI is nu ook het lokale effect betrouwbaar in beeld gebracht.

Van den Bos vond verder dat, wanneer stamcellen rechtstreeks in het hart worden geïnjecteerd, dit ook kan worden gedaan met behulp van een kijkoperatie in plaats van een openhartoperatie. Vooral zieke patiënten met een verhoogde kans op het ontwikkelen van complicaties na een zware openhartoperatie zijn hierbij gebaat.
---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.