Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 24 oktober 2006

2006/22982 Empowerment 2 project De laatste mijnwerker aan het woord Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten een empowerment/Urban II subsidie van E 27.417,- te verstrekken ten behoeve van het project "De laatste mijnwerkers aan het woord",. Het project wil, door middel van de "Oral History" methode ( mondelinge informatie / interviews / onderzoek ), het mijnverleden van Heerlen in beeld brengen, waarbij het eindresultaat een database van thematisch geordende interviews is. Op grond van de gevonden informatie, worden uitspraken gedaan over de betekenis van de mijnbouw voor Limburg, Parkstad EN Heerlen, vanuit het beeld dat de mijnwerkers zelf hebben.

Dit project moet leiden tot het besef dat de mijngeschiedenis van de regio, met al zijn positieve en negatieve aspecten, uniek is voor Nederland en dat het een belangrijk deel uitmaakt van de Limburgse identiteit en cultureel erfgoed. Het sterke gevoel van vernedering en het collectieve zwijgen over de mijngeschiedenis in de jaren 70 en daarna, moet plaatsmaken voor een realistisch beeld van deze unieke geschiedenis, hetgeen een belangrijk middel kan worden voor de verbetering van de sociale cohesie op lokaal niveau.

De mijngeschiedenis is een onuitwisbaar en ingrijpend onderdeel van de identiteit van de stad Heerlen, en het in beeld brengen van "het verhaal" van de laatste mijnwerkers kan een onderdeel vormen voor de versterking van deze identiteit en de ontwikkeling van de komende jaren om Heerlenaren wederom trots te laten zijn op hun stad, maar zeker ook op hun geschiedenis. Het eindresultaat zal in een afsluitingsbijeenkomst worden getoond aan de bewoners en de geïnterviewde mijnwerkers. Hierna zal het resultaat worden overgedragen aan Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis.

2006/22990 Empowermentaanvraag projectplan Sport en Jongeren MSP/Molenberg Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten een empowerment/Urban II subsidie van E 23.644, uit het Empowerment 2/Urban II budget te verstrekken ten behoeve van het project "Sport en Jongeren MSP/Molenberg".

Jongeren uit het gebied MSP en Molenberg krijgen professionele begeleiding, ondersteuning en scholing om vervolgens zelf als vrijwilligers ingezet te kunnen worden om andere jongeren uit het gebied sport aan te bieden onder begeleiding als een alternatief voor hangen en vervelen op straat.

Een initiatief van vrijwillige jongeren uit de buurt wordt ondersteund met professionele kennis en met middelen. Via dat initiatief worden vervolgens zowel de jongeren in kwestie zelf, als via hen andere jongeren in de buurt, op een zinvolle en gezonde wijze actief. Door deze aanpak wordt de sociale binding met de buurt versterkt. Eigen initiatief van een doelgroep wordt positief beloond met positieve effecten voor de buurt. De doelstelling van het project is meervoudig als volgt omschreven:
. jongeren een nuttige vrijetijdsbesteding aanbieden;
. laagdrempelige activiteiten aanbieden;

. sport als alternatief voor hangen;
jongeren stimuleren om deel te nemen;

2006/22838 Ondergrondse bewaakte fietsenstalling Bongerd Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de realisatie van een ondergrondse, bewaakte fietsenstalling in het hart van de stad, onder de Bongerd. Uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat de bewaakte fietsenstalling technisch goed uitvoerbaar is. De bouw moet wel zeer nauwkeurig ingepast worden in de planning van het pleinenplan. Daarom moet de bouw al in het voorjaar van 2007 starten. Hierdoor zal de voorjaarskermis en de markt in deze periode verplaatst moeten worden. Met de fietsenstalling krijgen de fietsende bezoekers van het centrum een veilige fietsparkeervoorziening. Dit is nodig om het steeds levendiger wordende centrum goed bereikbaar te houden. Bovendien wil de gemeente hier het fietsgebruik mee stimuleren. De fietsenstalling wordt gecombineerd met openbare toiletten.

HEERLEN, 24 oktober 2006
Concernstaf Communicatie
Lydia Jongen
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --