Nederlandse Aardolie Maatschappij


NAM verheugd over uitspraak Raad van State gaswinning Waddenzee

24/10/2006

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vandaag de uitspraak van de Raad van State ontvangen over gaswinning onder de Waddenzee. De Raad heeft de verzoeken tot schorsing die door diverse partijen waren ingediend, afgewezen. De behandeling van deze verzoeken vond plaats tijdens een zitting op 13 oktober jongsleden. De NAM is uiteraard verheugd over deze uitspraak.

Momenteel voert de NAM voorbereidende werkzaamheden uit om vanaf de locaties Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen gas te winnen uit gasvelden onder de Waddenzee. De beslissing betekent dat de NAM voor eigen risico haar activiteiten de komende maanden binnen de verleende vergunningen mag continueren en de gasproductie kan starten. Er wordt nu verder gewerkt aan de aanleg van een pijpleiding tussen de - op het vasteland gelegen - plaatsen Moddergat en Anjum. Binnenkort wordt ook voor enkele maanden een boorinstallatie bij Moddergat geplaatst om de putten, die in de jaren '90 zijn geboord, geschikt te maken voor gaswinning. Het is de bedoeling dat de NAM begin 2007 de gaswinning vanaf de locatie Moddergat start.

De uitspraak van vandaag heeft een voorlopige karakter en is niet bindend in de bodemprocedure. Naar verwachting doet de Raad in de loop van 2007 uitspraak in de bodemprocedure. De NAM ziet die uitspraak met vertrouwen tegemoet.