Unicef



RAAK organiseert conferentie over kindermishandeling 24 oktober 2006, Amsterdam - Een veilige, betrouwbare omgeving is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Die veiligheid en betrouwbaarheid kunnen niet alle ouders bieden. Elke week sterft een kind aan de gevolgen van kindermishandeling. Per jaar zijn vijftig- tot tachtigduizend kinderen slachtoffer van allerlei vormen van kindermishandeling. Zij raken vaak levenslang beschadigd.

Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK) wil de maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling vergroten. Kindermishandeling moet krachtig worden bestreden. RAAK is voorstander van een brede, planmatige aanpak van kindermishandeling.

In 2003 is RAAK begonnen met de opzet van vier RAAK-Regio's, waarbij alles in het werk wordt gesteld om tot een effectieve aanpak van kindermishandeling te komen. Preventie, diagnostiek en interventie horen in de visie van RAAK-Regio's tot één zorgaanbod waarbij onderling samenhangende activiteiten een zorgcontinuüm garanderen.

Conferentie
Op 20 november 2006 worden de resultaten van het RAAK-Regio's project gepresenteerd. Daarbij wordt een debat gevoerd met mensen die betrokken zijn bij preventie en bestrijding van kindermishandeling: hulpverleners en wetenschappers, kinderrechters en medewerkers van de jeugdzorg, therapeuten en slachtoffers. RAAK wil een dialoog met de overheid, zodat kindermishandeling een belangrijk onderwerp voor de nieuwe regering van Nederland wordt. Tijdens de conferentie zullen politici, leden van de Tweede Kamer, gedeputeerden en ervaringsdeskundigen samen een oplossing zoeken.

Vijf punten van RAAK
RAAK presenteert op 20 november ook een nieuw Manifest, waarin concrete voorstellen tot verbetering van de aanpak van kindermishandeling zijn opgenomen. Op grond van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind heeft RAAK in vijf kernpunten de visie over de aanpak van kindermishandeling en de preventie daarvan uiteengezet. De oplossingen die het Manifest biedt zijn in lijn met de aanbevelingen in de Study on Violence against Children van de Verenigde Naties. Kindermishandeling is een wereldwijd verschijnsel. Tijdens de RAAK-conferentie zullen ook die internationale aspecten ter sprake komen.

Aanmelden
De conferentie vindt plaats in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. Meer informatie over de wijze van aanmelden staat in onderstaande folder. U kunt zich ook aanmelden via www.raakcongres.nl.