VVD


24-10-2006

Szabo: Voor het eerst sinds 1990 meer geld voor Defensie

De Kamer heeft vandaag ingestemd met de door de VVD geïnitieerde motie over de daadwerkelijke verhoging van het defensiebudget.

Hiermee zal de komende jaren 1,2 miljard extra worden geïnvesteerd in nieuw materiaal en een paar honderd miljoen extra voor het onderhoud. In totaal zal daarmee rond 2 miljard extra worden geïnvesteerd in defensie.

Het afgelopen jaren heeft de VVD woordvoerder Defensie, Zsolt Szabó, zich ingezet voor het stopzetten van de bezuinigingen op defensie die sinds 1990 na de val van de Muur zijn begonnen. `Door het aannemen van de motie krijgt defensie eindelijk de kans om de Krijgsmacht taken naar behoren uit te voeren, zonder daarbij te hoeven snijden in de eigen organisatie' zegt Szabo.

Tegelijkertijd stelt Szabo teleurgesteld te zijn in de PvdA. Die heeft namelijk in haar programma aangegeven niet meer te willen bezuinigen op defensie, en juist nu een Kamermeerderheid instemt met noodzakelijke extra investeringen, draait de PvdA de duimschroeven aan, door tegen de motie te stemmen. Gevolg is dat defensie straks meer moet doen met hetzelfde budget.

De VVD is blij dat nu de eerste stap is gezet naar een daadwerkelijke uitbreiding van het defensiebudget. `Indien er nog meer geld nodig is voor de uitoefening van de Krijgsmachttaken zal ook hier serieus naar gekeken worden, aangezien op onze veiligheid niet meer mag worden bezuinigd, concludeert Szabo.

Dinsdag 24 oktober 2006

Voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl of 070-318.29.14