Gemeente Zaltbommel


Persbericht

23-10-2006
Linden in Aalst blijven

Onderkop

Linden in Aalst blijven

In februari 2006 is door het toenmalige college van B&W een kapvergunning verleend voor het kappen van 9 linden in de kerkstraat in Aalst. Door ingediende bezwarenschriften tegen deze kapvergunning door de Bomenstichting en omwonenden mogen de bomen toch blijven staan.

Het college heeft op advies van de bezwaarschriftencommissie besloten de eerder verleende kapvergunning voor het kappen van 9 linden in de kerkstraat in Aalst in te trekken. In het advies van de bezwaarschriftencommissie is staat dat de kapvergunning niet genoeg gemotiveerd is.

Advies
De bezwaarschriftencommissie heeft onafhankelijk en deskundig geoordeeld dat de kapvergunning gebreken vertoont. De kapvergunning is destijds aangevraagd vanwege overlast van plak die veroorzaakt wordt door luizen in de lindenbomen. Deze overlast is volgens de bezwarencommissie niet voldoende objectief. Ook oordeelt de commissie dat het niet duidelijk is welke belangen betrokken en afgewogen zijn.

Overlast
Om de overlast van luizenplak tegen te gaan worden elk jaar bij de lindenbomen herenbeestjes uitgezet. Deze herenbeestjes eten de luizen die de plakkerig substantie veroorzaken. Met het uitzetten van herenbeestje wordt de overlast verminderd, maar helemaal verdwijnen zal het niet. De bezwarencommissie oordeelt dat het moeilijk is vast te stellen wanneer de overlast zo erg is dat de bomen verwijderd dienen te worden.

Waardevol
Tijdens een inventarisatie van waardevolle en monumentale bomen afgelopen voorjaar door studenten van de HAS zijn de linden aan de kerkstraat in Aalst als waardevol betiteld. Ook zijn de bomen na de inventarisatie opgenomen als structuur bepalende bomen.

Intrekken kapvergunning
Het advies van de bezwarencommissie en de aanduiding van de bomen als waardevol heeft ertoe geleid dat het college besloten heeft de verstrekte kapvergunningen van de linden aan de kerkstraat in Aalst in te trekken.