Gemeente Buren


Overdracht veer Beusichem bijna rond

De heer Ton Paulus wordt de nieuwe exploitant van het veer Beusichem Wijk bij Duurstede onder de naam Ton Paulus Veerbedrijf Beusichem b.v. De officiële overdracht van het veer door de gemeente Buren vindt 1 januari 2007 plaats. Vrijdag 20 oktober is in het georganiseerd overleg (GO) overeenstemming bereikt over het sociaal plan.

In het GO hebben de vertegenwoordigers van de gemeente, als werkgever, en van de medewerkers op het veer met elkaar overleg gevoerd over de wederzijdse plichten en rechten. De afspraken over de privatisering van het veerbedrijf zijn in het sociaal plan tot in detail vastgelegd. De medewerkers van het veer, die afgelopen zomer al kennis hebben gemaakt met de beoogde exploitant, krijgen nu een uitnodiging voor een gesprek met hun nieuwe werkgever over hun nieuwe arbeidsovereenkomst en de werkwijze in de nieuwe situatie.

Burgemeester en wethouders van Buren hebben het sociaal plan 24 oktober goedgekeurd.
De gemeente en het nieuwe veerbedrijf maken de komende weken de laatste afspraken om de overdracht rond te maken.

Medewerkers blijven
Bij het veer Beusichem Wijk bij Duurstede werken zes mensen, van wie vier full-time en twee part-time; twee medewerkers hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om het arbeidsproces vervroegd te verlaten. Alle zes huidige medewerkers gaan over naar het nieuwe veerbedrijf. De werkgever biedt hen dezelfde of een gelijkwaardige functie, een gelijk salaris en hetzelfde aantal arbeidsuren. De rechtspositie voor de medewerkers is voor tenminste tien jaar gewaarborgd.

Zelfde vaartijden
De vaartijden blijven gelijk. Het tarief voor voetgangers en fietsers stijgt alleen met het inflatiepercentage. De autotarieven zijn vrij, maar de eigenaar zal deze slechts beperkt verhogen (per 2007 van 1,50 naar 1,60).

De heer Paulus wordt eigenaar van de veerpont. Hij wordt verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de veerstoepen, die gemeente-eigendom blijven. Tien jaar lang betaalt hij aan de gemeente een concessievergoeding van 40.000 euro per jaar. De overdracht van de pont zelf levert de gemeente daarnaast een batig saldo op, dat nog precies berekend wordt.

De heer Paulus beheert al zes veerdiensten op de Grensmaas, de Limburgse en Brabantse Maas. Hij was één van de vier bieders op het veerbedrijf Beusichem Wijk bij Duurstede, die door de eerste selectieronde zijn gekomen. De aanbesteding is een jaar geleden begonnen.