NMBS

Gent-Sint-Pieters geeft weer de tijd aan

24/10/2006

Het uurwerk op de toren van het station Gent-Sint-Pieters geeft weer de juiste tijd aan. Gedelegeerd bestuurder van NMBS-Holding Jannie Haek zette op dinsdag 24 oktober het uurwerk opnieuw in gang. Een half jaar hebben de trein-, tram en busreizigers én de buurtbewoners het zonder uurwerk en toren moeten stellen.

Sinds de opening van het station Gent-Sint-Pieters in 1913 is de bijna 30 meter hoge uurwerktoren een herkenningspunt voor de omgeving. Na 93 jaar was de toren dringend aan restauratie toe. Het was de bedoeling de huidige stenen bij de heropbouw te gebruiken. Een onderzoek wees uit dat de stenen niet meer vorstbestendig waren. Daarom besloot NMBS-Holding de toren af te breken en weer op te bouwen met een nieuwe baksteen die de originele heel dicht benadert. De keuze gebeurde in overleg met Monumentenzorg.

De afbraak van de uurwerktoren begon in maart 2006. Vanaf midden mei kon met de heropbouw worden begonnen. Vandaag schittert de toren opnieuw in al zijn glorie.

NMBS-Holding investeerde bijna 500.000 euro in de vernieuwing van de toren. De werkzaamheden werden uitgevoerd door aannemer Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster.

""