DAF Trucks

Persbericht van paccar, gedistribueerd door daf trucks n.v.

PACCAR realiseert record omzet en winst

Sterke groei bij financiële dienstverlening en Europese activiteiten

24 oktober 2006, Bellevue, Washington. "PACCAR Inc heeft in het derde kwartaal en in de eerste negen maanden van 2006 een record omzet en nettowinst behaald", aldus Mark C. Pigott, chairman & chief executive officer. "PACCAR's uitgebalanceerde wereldwijde diversificatie, aangevuld met een continue groei van het Bruto Nationaal Product, succesvolle introducties van nieuwe trucks en een tweecijferige procentuele omzetgroei van PACCAR's financierings- en after sales activiteiten droegen bij aan uitstekende financiële prestaties."

"PACCAR richt zich op vier belangrijke gebieden die de basis zullen vormen voor een sterke groei in de komende drie tot vijf jaar: financiële dienstverlening, after sales klantenondersteuning, informatietechnologie en innovatieve productontwikkeling en productiemethodes", voegde Mark Pigott toe. "De uitstekende, winstgevende resultaten van PACCAR hebben de onderneming in staat gesteld te investeren in verhoging van haar productiecapaciteit. Ook stellen deze resultaten PACCAR in staat om nieuwe producten sneller te introduceren en financiële diensten te ontwikkelen voor klanten die momenteel geen PACCAR producten gebruiken. PACCAR's uitstekende resultaten zorgen er bovendien voor dat de onderneming baanbrekende geïntegreerde softwareplatforms kan ontwikkelen, in samenwerking met vooraanstaande IT-partners als Microsoft, Dell en IBM."

"De toewijding van PACCAR's 23.000 medewerkers wereldwijd heeft weer gezorgd voor toonaangevende erkenning", voegde Pigott toe. "De DAF XF105 won de onderscheiding 'International Truck of the Year 2007, de derde keer in tien jaar dat DAF's toonaangevende producten deze onderscheiding hebben ontvangen. Kenworth ontving drie J.D. Powers and Associates onderscheidingen voor de hoogste klanttevredenheid."

Record nettowinst en omzet
PACCAR's nettowinst steeg in het derde kwartaal van 2006 met 32% naar $403,6 miljoen ($1,61 per verwaterd aandeel), vergeleken met $304,8 miljoen ($1,18 per verwaterd aandeel) in het derde kwartaal van vorig jaar. De geconsolideerde netto omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, bedroeg in het derde kwartaal $4,21 miljard, een record en 19% meer dan de $3,54 miljard over dezelfde periode van 2005.

Over de eerste negen maanden van 2006 rapporteerde PACCAR een record nettowinst van $1,12 miljard ($4,43 per verwaterd aandeel), een verhoging van 36% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de nettowinst $820,3 miljoen bedroeg ($3,15 per verwaterd aandeel). De geconsolideerde netto omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, steeg in de eerste negen maanden van 2006 met 17%, tot een recordhoogte van $12,23 miljard, vergeleken met $10,42 miljard vorig jaar. In de nettowinst over de eerste negen maanden van 2005 was opgenomen een eenmalige belastinglast van $64 miljoen ($0,25 per verwaterd aandeel) in verband met de ontvangst van $1,5 miljard dividend in contanten van de dochterondernemingen buiten de Verenigde Staten.

PACCAR sluit programma voor terugkoop aandelen af
In het derde kwartaal van 2006 investeerde PACCAR $59,4 miljoen voor de terugkoop van 1,1 miljoen gewone aandelen, waarmee het door de Board of Directors goedgekeurde terugkoopprogramma van vijf miljoen aandelen werd afgesloten. In de afgelopen twee jaar kocht PACCAR tien miljoen van haar gewone aandelen terug. "PACCAR's winstcijfers en cash flow zijn uitstekend en de aandelen van de onderneming hebben een attractieve waarde voor de lange termijn", aldus Mike Tembreull, vice chairman. PACCAR behaalde een uitstekend jaarlijks winstgroeipercentage per aandeel van 16,3% over de laatste tien jaar, tegenover 7,5% voor de S&P 500 Index. Over de afgelopen periodes van een, vijf, tien, vijftien en twintig jaar presteerden PACCAR's aandelen beter dan de 'Standard & Poor 500 Index'.

Financiële hoogtepunten, derde kwartaal 2006
Over het derde kwartaal van 2006 kon PACCAR de volgende financiële hoogtepunten rapporteren:
* Record geconsolideerde kwartaalomzet van $4,21 miljard.
* Record netto kwartaalwinst van $403,6 miljoen.
* Record netto winstmarge van 9,6%.

* Kwartaalwinst Financial Services vóór belasting $66,7 miljoen, bij een activawaarde van $9,2 miljoen.
* Verkoop- en algemene overheadkosten slechts 2,8%, een laagterecord.

Financiële hoogtepunten, eerste negen maanden 2006 Voor de eerste negen maanden van 2006 omvatten de financiële hoogtepunten:
* Record geconsolideerde omzet van $12,23 miljard.
* Record omzet afkomstig uit landen buiten de Verenigde Staten van $5,85 miljard (48% van het totaal).
* Record nettowinst van $1,12 miljard.

* Rendement op eigen vermogen van 38%, toonaangevend in de industrie.
* Investeringen ter waarde van $188 miljoen.

Voortrekkersrol op het gebied van milieu
Op de Internationale Automobil Ausstellung in het Duitse Hannover presenteerde DAF vorige maand haar nieuwe diesel-elektrische hybridevoertuig, de LE. Belangrijkste componenten van het hybride voertuig zijn een lithium-ion accupakket, en een uiterst moderne elektromotor/generator, als aanvulling op de PACCAR 4,5 liter dieselmotor. "De productie staat gepland voor 2008", aldus Ron Borsboom, Directeur Productontwikkeling van DAF. "Met het voertuig richten we ons op specifieke toepassingen, met name in de stad. Het doel is om een significante brandstofefficiency van 30% te bereiken." De dieselmotor wordt gebruikt om het voertuig rechtstreeks aan te drijven of om het accupakket op te laden. Hybride aandrijvingssytemen zorgen voor maximale brandstofbesparing bij toepassingen waarbij vaak wordt geremd en geaccelereerd, zoals bij lokale distributie. Klanten profiteren bovendien van lagere onderhoudskosten dankzij een lagere slijtage van het remsysteem.

Kenworth, Peterbilt, DAF - Onderscheidingen en innovaties "PACCAR's eersteklas trucks bieden een ongeëvenaarde klantentevredenheid door een uitmuntende kwaliteit en hoge levensduur te garanderen", aldus Tom Plimpton, president. "PACCAR's trucks bieden de laagste operationele kosten voor de klanten, terwijl ze het beste bieden op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en tevredenheid van de chauffeur." Tijdens de IAA tentoonstelling werd de DAF XF105 door een jury van internationale vakjournalisten uitgeroepen tot 'International Truck of the Year 2007'. "Deze prestigieuze onderscheiding komt toe aan ieder lid van de DAF-organisatie", aldus Aad Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks. "Het volledige DAF-team heeft hard gewerkt om de beste trucks nog beter te maken. De titel 'International Truck of the Year 2007' is een erkenning voor onze klanten, dealers en leveranciers die ons waardevolle input gaven voor de ontwikkeling van de winnende XF105." De XF105 onderscheidt zich door een vernieuwd exterieurdesign en een nieuw interieur, chassis en een nieuwe 12,9 liter PACCAR MX-motor, leverbaar in Euro 4- en Euro 5-uitvoering. De DAF XF105 zet nieuwe normen op het gebied van kwaliteit, efficiency en transportprestaties, alsook in superieur interieurdesign, comfort, ergonomie en rij-eigenschappen.

Goudriaan voegde toe: "DAF heeft zich ontwikkeld tot de toonaangevende truckproducent van Europa, gemeten naar productkwaliteit, innovatie en financieel rendement, alsook naar diensten achter het product, zoals PACCAR Parts en PACCAR Financial. De recente berichten over consolidatie binnen de Europese truckindustrie zullen in het voordeel van DAF werken omdat klanten, dealers en leveranciers zich aangetrokken voelen door onze consistente kwaliteitsbenadering en toonaangevende investeringen in producten en services.

In de Verenigde Staten heeft Kenworth binnen de J.D. Power klantentevredenheidsstudies voor het tweede achtereenvolgende jaar de hoogste score behaald in het zware segment in zowel het lange-afstands- als het distributie-segment, alsook in de klasse 'Dealerservice'. "Kenworth is zeer vereerd deze prestigieuze onderscheidingen te mogen ontvangen", zei Bob Christensen, PACCAR vice president en general manager van Kenworth. "Kenworth wint het van de concurrentie op het gebied van prestaties, kwaliteit en lage operationele kosten. De medewerkers en dealers van Kenworth leveren de beste producten en service ter wereld."

Peterbilt introduceerde een nieuw modellenprogramma van aerodynamische, middelzware voertuigen voor een veelheid aan toepassingen. Deze nieuwe trucks zijn het resultaat van de grootste investering in productontwikkeling in de 68-jarige historie van Peterbilt. "Deze eersteklas trucks staan voor de beste producten die Peterbilt ooit heeft aangeboden, met nieuwe standaards op het gebied van kwaliteit, innovatie, technologie, veelzijdigheid en design", zei Dan Sobic, PACCAR vice president en general manager van Peterbilt.

Kapitaalinvesteringen leiden tot grote stijging productiviteit "PACCAR's financiële kracht ondersteunt haar investeringen, die leiden tot een toonaangevende productkwaliteit en jaarlijkse productiviteitsverbeteringen van 5 tot 7 procent", aldus Jim Cardillo, executive vice president. Recente projecten zijn onder andere:
* PACCAR Mexico rondde de bouw af van een $74 miljoen kostende assemblagefabriek, waarmee de bestaande capaciteit met 50 procent is uitgebreid. Hiermee kan beantwoord worden aan de stijgende vraag naar Kenworth trucks in Mexico en exportmarkten;
* Kenworth is begonnen met de uitbreiding met 30 procent van zijn assemblagefabriek in Chillicothe, Ohio. Deze moet in de zomer van 2007 gerealiseerd zijn. Kenworth Chillicothe werd onlangs door Quality Magazine uitgeroepen tot 'Fabriek van het Jaar' in de categorie grote productiefaciliteiten;
* Met de realisatie van PACCAR Distributie Centra in Oklahoma City en Boedapest (Hongarije), zal het aantal PDC's naar dertien groeien. De additionele 55.500 vierkante meter magazijnoppervlakte leidt tot een verdere verhoging van de service aan de groeiende groep PACCAR dealers en klanten;
* PACCAR's Informatie Technologie Divisie (ITD) heeft geavanceerde productiesystemen geïnstalleerd in DAF's productiefaciliteit in Westerlo (België). Voorts werden toonaangevende telematica-systemen ontwikkeld voor truck-klanten en is innovatieve software geleverd om service-centra te ondersteunen. PACCAR ITD is door het magazine Information Week andermaal onderscheiden als één van de meest innovatieve technologie-organisaties van het land.

Mogelijkheden in Azië
PACCAR heeft transportmiddelen in Azië verkocht sinds 1908. De snelle ontwikkeling van snelwegen in China en India zullen de inheemse handel verhogen en daarmee tot een grotere vraag naar betrouwbare kwaliteitstrucks leiden. "PACCAR's verkoopvestiging in Peking biedt al 15 jaar een uitstekende ondersteuning aan klanten. De onderneming zal in 2007 in Shanghai een ander belangrijk kantoor openen om inkoopactiviteiten en de verkoop van componenten te coördineren", zei Tom Lundahl, vice president Inkoop.

PACCAR realiseert record marktaandeel
"Transportbedrijven zijn financieel sterk en versnellen de vervanging van ouder transportmaterieel om hun efficiency te verhogen", zei Tom Plimpton, president. "PACCAR verwacht dat er in de Verenigde Staten en Canada in de zware klasse dit jaar zo'n 315.000 eenheden verkocht worden, terwijl dat er in 2007 zo'n 200.000 tot 230.000 kunnen zijn omdat de industrie duurdere technologie zal moeten toepassen om aan de EPA 2007 emissie-eisen te voldoen. PACCAR verwacht dat, na een periode van aanpassing, de transportsector verder door zal groeien." PACCAR's marktaandeel in de zware klasse van de Amerikaanse en Canadese markt bedraagt dit jaar tot op heden 25,2 procent, tegenover 23,1 procent in 2005.

"De verkopen van zware trucks in West-Europa zullen dit jaar op zo'n 260.000 eenheden uitkomen en in 2007 tussen 230.000 en 260.000", merkte Aad Goudriaan op, president-directeur van DAF Trucks. Met een marktaandeel van meer dan 14 procent is DAF het snelst groeiende truckmerk in Europa. De afgelopen zeven jaar heeft DAF haar marktaandeel in de zware klasse jaar op jaar verder uitgebouwd. "DAF's lange-termijn-doelstelling is een marktaandeel van 20 procent in zowel het zware als het middelzware segment", voegde Goudriaan toe.

Recordomzetten voor PACCAR Financial Services
PACCAR Financial Services (PFS) beheert een portfolio van meer dan 151.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van meer dan $9,2 miljard. Inbegrepen in PFS is PACCAR Financial Europe - dat dit jaar haar vijfjarige bestaan viert met een groeiende en winstgevende portefeuille van meer dan 2,0 miljard aan activawaarde - en PACCAR Leasing, een toonaangevende onderneming, gespecialiseerd in truckleasing met een vloot van meer dan 25.000 voertuigen."

De record-kwartaalwinst voor belasting was met $66,7 miljoen 41 procent hoger dan de $47,2 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar. De omzet groeide in het derde kwartaal met 26 procent tot $246,2 miljoen, vergeleken met $195,6 miljoen in hetzelfde kwartaal in 2005. Over de eerste negen maanden groeide de omzet naar $690,1 miljoen (vergeleken met $549,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar) en de winst voor belastingen steeg met 25 procent naar een record van $181,2 miljoen, vergeleken met $144,4 miljoen in 2005.

"PACCAR Financial Services ondersteunt op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR trucks in zestien landen door het aanbieden van een uitgebreid productenpalet, inclusief financiering, leasing en verzekeringen", zei Ken Gangle, senior vice president. "Een groeiende portefeuille en een gezonde situatie bij klanten dragen bij aan een uitstekende winstgevendheid." PACCAR Financial Services heeft Six Sigma methodieken ingevoerd om de processen rond het toekennen van kredieten en het opstellen van contracten in haar klantenservicecentra te stroomlijnen.

PACCAR Inc., heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.

Dit bericht bevat 'toekomstgerichte' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.

24 oktober, Bellevue, Washington