Gemeente Venray

voor blikjes en petflessen in Venray

23 oktober 2006

Staatssecretaris Pieter van Geel `opent' Retourterminal voor blikjes en petflessen in Venray

Gemeente Venray start op dinsdag 24 oktober als eerste in Nederland met het inzamelen van blik en petflessen in onbemande voorzieningen in de openbare ruimte

Dinsdag 24 oktober `opent' de gemeente Venray de ondergrondse Retourterminal voor de inzameling van blik en petflessen. De gemeente Venray is hiermee de eerste gemeente in Nederland die deze duurzame onbemande mogelijkheid van afvalinzameling in de openbare ruimte aan haar burgers aanbiedt.

Ook het ministerie van Vrom onderschrijft het belang van dit initiatief, wat blijkt uit de aanwezigheid van staatssecretaris Pieter van Geel bij de opening.

De VIP wordt geopend door staatssecretaris Pieter van Geel op dinsdag 24 oktober, om 14.00 uur op het parkeerterrein van Jan Linders aan de Bongerdstraat in Venray.

Unieke aan dit systeem in Venray is:

* De terminals zijn onbemand in staan in de openbare ruimte.
* Het blik en Petflessen worden gescand, waardoor schone afvalstroom, daardoor hogere opbrengsten en geen dure scheiding achteraf.

* Verkleining van het volume door samenpersen. Dit brengt grote kostenbesparing met zich mee in de logistiek.

Met de komst van de ondergrondse Retourterminal wordt de laatste schakel in het duurzame afvalconcept in de gemeente Venray gerealiseerd. De terminal staat op vijf plaatsen in Venray en is onbemand. Ook wordt er een Retourterminal geplaatst op scholengemeenschap Raayland (2600 leerlingen).

Het ingezamelde afval wordt gescand en samengeperst waardoor de gemeente aanzienlijk bespaart op logistiek kosten. De VIP accepteert geen ander afval dan blik en PET met een barcode. Hierdoor worden schone en kostbare afvalstromen ingezameld.

Een win-win situatie waar de inwoner van Venray direct resultaten van ziet in het verlagen van de afvalstoffen heffing. In de provincie Limburg heeft Venray als middelgrote gemeente ver uit de laagste afvalstoffenheffing. De tarieven zijn al twee jaar dalende en ook in 2007 daalt het tarief (EUR 205 per huishouden)

De Retourterminal voor blik en petflessen is het sluitstuk in de gescheiden inzameling in Venray. Om het gebruik van de VIP te stimuleren worden er komend jaar prijzen uitgereikt aan iedereen die er gebruik van maakt. Mensen krijgen na de inworp een lotnummer uit het apparaat. Hieruit worden maandelijks winnende nummers getrokken. Men maakt kans op bijvoorbeeld 1 minuut gratis winkelen.

De gemeente Venray heeft naast de VIP `brenglocaties in de wijk' voor blik en petflessen, melk- en sappakken, zeep- en shampooflessen, luiers en papier.